Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Consilier în primărie la doar…

Consilier în primărie la doar nouă ani

Suntem în pragul alegerilor parlamentare din R. Moldova. Fiecare candidat vine în faţa alegătorilor cu un şir de promisiuni şi cu un plan de acţiuni. Vreau să vă povestesc aici cum a ajuns ales Patrick Grumeza, un moldovean de doar nouă ani, în Consiliul Municipal al Copiilor, în Primăria oraşului Chilly-Mazarin, Franţa.

La sfârşit de noiembrie, anul trecut, elevii claselor CE2 – CM2, după sistemul francez, (clasele a II-a – a IV-a în R. Moldova) din patru şcoli ale oraşului Chilly-Mazarin au votat pentru reprezentantul lor în cadrul Consiliului Municipal al Copiilor. Cei 285 alegători au ales 33 de consilieri pentru un mandat de doi ani (2018—2020). Elevii candidaţi au fost călăuziţi şi însoţiţi pe tot parcursul electoralei de doi coordonatori. Pentru a fi aleşi, candidaţii au organizat adevărate campanii electorale: au editat afişe cu planul lor de acţiuni, le-au prezentat în faţa colegilor, ca să-i convingă să-i voteze.

Apoi, ca şi în cazul celor maturi, au mers la primărie şi au votat pentru candidatul preferat.

Printre cei 33 de aleşi este şi Patrick Grumeza, conaţional nostru de nouă ani, care a migrat în Franţa, împreună cu părinţii, pe când avea 3 ani. Astăzi, Patrick e o mândrie printre francezi. De la Patrick şi părinţii lui am aflat mai multe despre alegeri şi despre planurile de viitor ale băiatului.

— Patrick, cum ai reuşit să convingi colegii ca să te voteze?

— Am făcut un afiş pe care l-am prezentat în faţa colegilor. Deviza mea este „Cu Patrick şcoala e mai simpatică”. Ideile şi proiectele cu care am venit în faţa colegilor sunt: Organizarea vizitelor la diferite laboratoare ştiinţifice; Crearea mai multor proiecte ecologice şi de protecţie a naturii; Organizarea competiţiilor sportive între şcoli; Lupta împotriva violenţei; Colectarea jucăriilor vechi pentru copii la Crăciun.

La 20 decembrie, trecut, a avut loc primul consiliu plenar la care primarul le-a acordat noilor aleşi panglica tricoloră. Acest moment solemn a marcat intrarea în funţie a tinerilor aleşi ca şi membri activi în viaţa publică a comunei. Tot atunci le-au fost înmânate trusele cu cele necesare pentru a se prezenta la şedinţe.

— Patrick, ce conţine trusa ta de consilier?

— În trusă am primit ecusonul cu numele meu, Patrick Grumeza, consilier în Consiliul Municipal al Copiilor din Chilly-Mazarin, un stilou şi un carnet pentru notiţe, panglica tricoloră pe care trebuie să o port la evenimente şi un ghid în care e explicat ce trebuie să facă un consilier. Cu această trusă trebuie să mă prezint la fiecare şedinţă care se organizează în zilele de miercuri.

— Dar ce trebuie să facă un consilier din consiliul copiilor?

— Toţi consilierii trebuie să-şi prezinte proiectele. Ideile fiecăruia sunt puse la vot. Proiectele care au cele mai multe voturi sunt implementate. Unul dintre proiectele mele aceptate este cel legat de colectarea jucăriilor la Crăciun, pentru a le dona copiilor nevoiaşi.

— Cum vezi tu realizarea acestui proiect?

— Cred că am putea merge de la casă la casă ca să întrebăm familiile dacă au jucării pe care nu le mai folosesc. Sau am putea instala în parc o cutie mare, în care lumea să aducă jucării pentru donaţii, după care noi le-am distribui copiilor cărora le lipsesc.

— Înţeleg că eşti bucuros că ai fost ales. Ce te motivează să activezi în această funcţie?

— Sigur. Sunt foarte bucuros că o să merg la primărie şi voi fi lângă primar. Vom putea realiza proiecte frumoase împreună cu colegii.

Mama lui Patrick, Gabriela Grumeza, este mândră de feciorul său şi îl susţine în toate proiectele. Pe lângă realizări, această funcţie îl face pe Patrick mai responsabil. El îşi calcă singur panglica tricoloră şi are grijă ca în trusa de consilier să fie ordine exemplară.

Tatăl lui Patrick, Mario Grumeza, spune că, la început, credea că-i o joacă de copii. Dar mai apoi a înţeles că e ceva mai serios. Totuşi, e un mandat pe 2 ani. Copiii trebuie să se prezinte la fiecare şedinţă şi nu au voie să lipsească nemotivat. Acum se simte onorat că fiul său a ajuns consilier în primărie şi a fost intergrat rapid, chiar dacă nu au mult timp de când locuiesc în acest oraş.

Şi pentru că informaţiile privind alegerile au fost publicate în revista comunei, Patrick este astăzi recunoscut şi pe stradă de către locuitorii oraşului.
Când va fi mare, Patrick vrea să se facă pilot.

Ecaterina Ţurcan Hacina, Franţa