Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Ghid pentru cetățeni. Pașii…

FOTO Ghid pentru cetățeni. Pașii pe care trebuie să îi întreprindeți la secția de votare

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc în baza unui nou sistem electoral. O altă noutate a acestui scrutin, este organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Exercitarea procesului de vot nu diferă substanțial de anii precedenți, însă alegătorii trebuie să țină cont de câteva aspecte.

Pentru a vota, parcurge următorii pași:

1.Prezintă operatorului actul de identitate

În țară se poate vota în baza buletinului de identitate sau buletinului provizoriu, precum și în baza legitimației de serviciu pentru militarii în termen. Peste hotarele țării dreptul la vot se poate exercita doar în baza pașaportului valabil sau a livretului de marinar.

2. Semnează în lista electorală în dreptul numelui tău

Pentru că în acest an alegerile au loc în aceeași zi cu referendumul, cetățenii vor semna într-o listă unde vor fi două rubirici: una pentru referendum, cealaltă pentru alegeri. În cazul în care doriți să participați doar la alegeri, puneți doar o singură semnătură, în prima rubrică. Dacă doriți să participați la referendumnu semnați și în cea de-a doua rubrică, respectiv, veți primi și două buletine cu întrebările pentru referendum.

3. Buletinele se completează numai în cabina pentru vot secret

Cetățenii care vor participa atât la scrutinul parlamentar, cât și la referendum, vor primi patru buletine de vot:

1 – un buletin de vot pentru circumscripția națională;

2 – un buletin de vot pentru circumscripția uninominală;

3 – un buletin pentru prima întrebare din cadrul referendumului;

4 – un buletin de vot pentru cea de-a doua întrebare din cadrul referendumului.

4. Pliază și introdu buletinele în urna de vot

Votează. Alegerea ta contează!

Potrivit art. 55 din Codul electoral, votarea se efectuează în ziua alegerilor între orele 07.00 şi 21.00. Biroul electoral al secţiei de votare aduce la cunoştinţă publică timpul şi locul votării cel târziu cu 10 zile înainte de ziua alegerilor.

Totodată, alineatul (7) din art. 58 prevede că biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile, informând despre prelungire consiliul electoral de circumscripţie şi Comisia Electorală Centrală.

Click pe harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a afla mai multe detalii despre candidații din circumscripțiile uninominale.