image
Sursa foto: jurnal.md

Țara tuturor... scenariilor // Mai pe scurt

MAI PE SCURT, alegerile de duminică NU vor avea loc. V-am șocat? Da de ce? În Moldova se poate întâmpla orice. După ce rezultatele alegerilor în primăria capitalei au fost anulate, ne putem aștepta la absolut orice scenariu.

Cum vi s-au parut declaratiile lui Dodon de alaltaieri? „Noi, socialistii, zice el, am putea fi scosi din alegeri.” Si pe chestia asta el si-a chemat sustinatorii sa se adune la presedintie si sa protesteze. Da de unde atata curaj la Dodon? I-auzi, sa-si cheme sustinatorii la proteste? Impotriva cui? A stapanului Plahotniuc? Pai, dupa o asemenea declaratie Dodon in urmatoarele minute trebuia sa fie arestat ca un provocator, ca unul care cheama la nesupunere civica. Lucrul acesta insa nu s-a intamplat, vedeti ca Dodon e liber, a facut ieri spectacol cu CAMAZ-urile lui Putin. Si atunci ce a fost apelul acesta al lui la proteste? Raspuns: lui Dodon i s-a permis sa fie curajos. Sau mai bine zis, i s-a ordonat sa fie curajos.

Ceea ce va spun eu acum este o presupunere, dar ma tem ca am destule temeiuri sa o fac. Da, exista posibilitatea ca partidul socialistilor sa fie scos din alegeri si motive legale pentru asta s-ar gasi o sumedenie. Tot asa cum exista o multime de motive sa fie scoase din alegeri si PD-ul lui Plahotniuc, si gasca lui Shor. Dar PSRM-ul va fi eliminat nu de dragul respectarii legii, ci din cu totul alte motive. Plahotniuc ne tot arata sondaje de doi bani din care rezulta ca si partidul lui, si al lui Dodon au cel mai bun scor electoral. Dar daca aceste sondaje sunt mincinoase – si sunt mincinoase - si adevaratul lider electoral este blocul ACUM? Sa scoti blocul ACUM din alegeri ar fi prea scandalos, da uite sa-i elimini pe socialistii lui Dodon este mai simplu. Dodon isi aduna armata pe care ati vazut-o deja, a mai convocat-o cu cateva saptamani in urma in fata presedintiei. Plahotniuc o sa-si trimita in randurile acestei armate tutzacii lui. Apropo, astazi niste reprezentanti ai acestei armate au organizat o conferinta de presa stiti cu ce tema? ”De ce alegerile de duminica nu pot avea loc.” Si duminica dimineata ne trezim cu Comisia Electorala Centrala inconjurata de vreo 10-20 de mii de insi. Dezordine, haos, se anunta alegeri repetate la vara ori la toamna ori la pastele cailor. Am spus ”alegeri repetate”, nu anticipate, si nu este expresia mea, ci a politologului lui Plahotniuc Anatol Taranu.

Acesta este un scenariu. Al doilea este asemanator. Alegerile totusi au loc, dar rezultatele nu ii convin lui Plahotniuc, el da ordin justitiei sale sa le anuleze in general sau in mai multe circumscriptii. In cele in care au invins socialistii, ori si in unele in care au invins cei de la ACUM, dar si pedistii lui, asta ca sa mimeze un fel de justitie corecta. Iarasi ajungem la haos, dezordine si la ceea ce zicea acelasi politolog al lui Plahotniuc, ”alegeri repetate”.

MAI PE SCURT, ceea ce voiam sa va spun, de fapt, in aceasta ultima emisiune de dinaintea scrutinului este sa iesim duminica intr-un numar cat mai mare la alegeri si sa fim gata sa ne aparam votul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: