PD a sesizat mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile, în legătură cu „implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din RM”

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

PDM consideră că instituții din Federația Rusă desfășoară acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său. Considerăm că aceste acțiuni au fost inițiate cu scopul de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova, de a manipula opinia publică și de a sprijini o anumită forță politică în detrimentul alteia.

PDM a informat comunitatea internațională inclusiv asupra încercărilor repetate ale unor servicii speciale ruse de a îngrădi libertatea de deplasare a unor lideri ai partidului, prin intermediul unor sesizări false transmise către Interpol, inclusiv în perioada pre-electorală. Aceste încercări, pe care le considerăm parte a unui război hibrid, l-au vizat de mai multe ori și pe liderul partidului, Vlad Plahotniuc, însă Interpol le-a respins de fiecare dată, ca fiind acțiuni de hărțuire politică.

„Acest ultim caz de intimidare, împreună cu abuzurile care se fac împotriva celor doi piloți moldoveni deținuți nejustificat la Moscova în scop de PR pentru un partid politic, dar și propaganda exercitată de entități ruse prin intermediul mass media, sunt indicii suficiente care generează o îngrijorare profundă în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în afectarea desfășurării alegerilor din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat.

Partidul Democrat din Moldova a solicitat instituțiilor internaționale și observatorilor să consemneze aceste încercări ale Federației Ruse de a interveni brutal în buna desfășurare a alegerilor din Republica Moldova. Au fost sesizate în acest sens Misiunea de observare a alegerilor OSCE/ ODIHR, Misiunea de observare a alegerilor ENEMO, Institutul Republican Internațional (IRI), alți observatori acreditați în Republica Moldova, inclusiv din Parlamentul European, precum și ambasadele acreditate în Republica Moldova.


Pub