Publicația europeană „EUreporter”: Singura „Europă” care poate fi găsită în Moldova, se află la Orhei

Analiștii încep să vorbească despre „fenomenul Șor”, care nu ar fi afectat de scandalul din sistemul bancar de acum cinci ani, scrie publicația belgiană EUreporter.

Foto: UNIMEDIA

„Șor a condus consiliul de adminstrare al unei bănci care a suferit ca urmare a așa-numitului "furt al secolului". Această istorie a demostrat cât de vulnerabile sunt democrațiile tinere din Europa în fața corupției”, scrie EUreporter.

„Șor nu a negat niciodată că utilizează bani din afacerile familiei pentru proiecte sociale și de infrastructură și pentru a ajuta oamenii săraci din Moldova. Iar modul în care acești bani ajung de la companiile de familie ale lui Șor la repararea drumurilor din Orhei, construcția celui mai mare centru de divertisment familial din țară, OrheiLand, și alte proiecte poate fi urmărit cu ușurință în documentele contabile”, scrie publicația.

EUreporter adaugă că Ilan Șor evită să se numească politician. „Șor se autodescrie drept un manager care a fost angajat de cetățeni pentru a gestiona eficient Orheiul”.

„Campania lui Șor este construită pe realizările dein orașul Orhei și subliniază faptul că acest lucru poate fi obținut și în restul Moldovei. [...] Ela sigură că experiența Orheiului de a rezolva rapid problemele poate fi răspândită rapid și în Moldova”.

„Acest complex de factori a dus la popularitatea lui Ila Șor și proiectul său politic crește constant. El răspunde cererii moldovenilor pentru fețe noi, nume și idei noi. A încpeut în Moldova reînnoirea clasei politice discreditate? Acest lucru nu este clar deocamdată. Dar, se poate spune cu certitudie fermă că într-o țară, care timp de 30 de ani nu a putut ieși dintr-o criza prelungită, a apărut o a treia forță”, a conchis publicația.

Persoana lui Șor a devenit subiect de știre și într-un articol publicat de Bloomberg, intitulat „Acest om este pe punctul de a fi ales, după o fraudă de un miliard de dolari”.


Pub