/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Flori interzise, dar vândute la orice pas. Mai mulți comercianți din Capitală vând ghiocei chiar dacă aceștia sunt incluși în Cartea Roșie

22 februarie 2019, ora 19:49

Chiar dacă riscă să înhațe amenzi usturătoare, unii oameni au ieșit pe străzile Capitalei să vândă ghiocei, flori incluse în Cartea Roșie. Ne-am convins de asta după ce am mers prin câteva piețe din Chișinău, dar și pe cea mai importantă arteră – bulevardul Ștefan cel Mare. Astfel, cu o cameră ascunsă am surprins momentul în care vânzătorii propun buchetele de ghiocei. Iar când ne-am prezentat că suntem de la TV8, aproape toți comercianții s-au făcut nevăzuți.

Nu a fost greu să găsim în Capitală tarabe cu ghiocei. Cele mai multe flori le-am găsit la Piața Centrală. Am pretins că suntem cumpărători, iar vânzătoarele au început imediat să-și laude marfa.

Doi lei firul. Astea-s de pus în pământ și miroase….

–Bună ziua! Dvs aici sunteți? Da, eu. –Da la ce preț sunt ghioceii? –Zece lei. Sunt din pădure? –Din pădure.

Însă, după ce am revenit cu camera de filmare, femeile s-au făcut că plouă: florile nu le aparțin, iar unele au ascuns marfa.

Ghioceii? Eu nu am ghiocei. –Aici ați avut ghiocei. –Nu erau ai mei.

–Bună ziua! La ce preț sunt ghioceii? –Nu știu, că nu-s a mei.

–Asta nu sunt ghiocei. –Aceștia? –Nu știu.

Alte vânzătoare chiar au luat-o la fugă și doar una singură a acceptat să ne vorbească despre vânzarea ghioceilor, despre care spune că-i crește la ea acasă.

Iacatăi-s. Le pun peliculă sau fac un carcas miteteluț și ei deja cresc mai repede. Se trezesc adică mai repede. De pildă eu aici am pus 13 ceapușoare la 25 de lei. Eu am dat 5 lei ceapa, iaca cam la trei lei ceapa iese”, Elena, vânzătoare.

Întrebată dacă posedă documente care i-ar permite comercializarea florilor, femeia a găsit o altă explicație.

Întrebați primăria de la satul Șerpeni raionul Anenii Noi și o să vă spună tot, primărița o să vă spune toate celea.

Am găsit ghiocei și la piața de flori de pe strada Banulescu Bodoni, însă vânzătorii au refuzat să ne spună de unde iau florile. În schimb, au menționat că nu sunt de vânzare, ci pentru decor.

–Da puteți să ne spuneți la ce preț sunt ghioceii? –Nu are preț, aceea sunt de frumusețe.

Nu vreau să vă dau niciun răspuns.

Vânzătoarea de la această tarabă a fugit însă până să ne apropiem de ea. Acest fapt, însă, nu a speriat deloc cumpărătorii.

Pentru verișoara mea, am vrut să-i fac un cadou, da-s veșteji, nu-s proaspeți. Știu, ei sunt în cartea roșie, știu de asta. Da pur și simplu așa, că îmi e interesant, că-s primele flori după ce se topește zăpada.

Și pe bulevardul Ștefan cel Mare am găsit o femeie care vinde ghiocei pentru a-și întreține familia. Îi crește, din spusele ei, în propria grădină.

Zece lei. Bineînțeles că fără bulbi, ăștia-s din grădină. Așa puțini, vreo câțiva, abia abia la început am scos acum la vânzare. Până când or fi sărbătorile astea, dar dacă se termină sărbătorile începem iar cu salariul cela care-i de 2000 de lei.

Unii cumpărători recunosc că ar dori să procure ghiocei, iar alții sunt împotrivă.

Mi-i jale de natură. Nu socot că este normal de rupt mai ales de vândut.

Vreau dar nu știu dacă se poate să le cumpăr. Cred că nu se poate. Dar desigur că vreau, pentru că sunt în vânzare oricum. Nu știu.

La bunica acasă am ai mei și dacă în caz de ceva mă adresez la ea.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Poliției Capitalei, comercializarea ghioceilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 1500 până la 3000 de lei. Agenția Moldsilva în comun cu poliția organizează în mod regulat raiduri pentru a penaliza comercianții.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram