Șah-mat electoral? Expert: Occidentul dă impresia că se pregătește de un Guvern PD-PSRM la Chișinău

Occidentul s-ar pregăti de o coaliție între PD și PSRM, la Chișinău. Cel puțin asta afirmă expertul politic, Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Libera.

Foto: UNIMEDIA

„Încep cu relația cu Occidentul. Toate semnalele par să indice că guvernele occidentale se pregătesc pentru posibilitatea unui rezultat foarte bun obținut de către Partidul Socialiștilor al dlui Dodon. Nu înseamnă că guvernele occidentale prevăd un rezultat foarte bun al socialiștilor, dar iau în considerare această variantă și toate semnalele arată că ei sunt dispuși să lucreze cu un Parlament cu o prezență sporită din partea Partidului Socialiștilor și, eventual, chiar cu un Guvern de coaliție al Partidului Democrat cu Partidul Socialiștilor. Acestea sunt toate semnalele care vin din Occident. Se vede și din faptul că dl Dodon de câteva luni încoace a primit multe invitații în Occident, nu numai zilele trecute la NATO, dar și la Paris, și la Londra, și în alte capitale europene.

Semnalele sunt că guvernele de acolo sunt pregătite la nevoie să colaboreze și cu dl Dodon, și cu un Guvern al Partidului Democrat și al Partidului Socialiștilor. Și un asemenea Guvern de coaliție nu ar trebui în nici un caz să fie binecuvântat de participarea blocului ACUM”, a precizat expertul.

„Răspund la întrebarea despre viitorul relațiilor cu Rusia. Spuneam adineauri că relațiile cu Rusia au atins o limită dincolo de care relația nu mai are unde să ajungă, relația s-a plafonat. Rusia este din ce în ce mai puțin relevantă pentru viitorul Republicii Moldova. Nu de acolo vine finanțare, nu acolo este piața cea mai atrăgătoare pentru produsele din Republica Moldova, nici măcar piața forței de muncă nu mai este cea mai atrăgătoare în Rusia, ci în alte locuri, iar investitori care ar putea veni din afara Uniunii Europene vedem că sunt dispuși să vină și din Orientul Mijlociu, eventual din China. Guvernul de la Chișinău are în vedere aceste opțiuni”, a conchis acesta.


Pub