Autoritățile germane au confiscat active în valoare de 50 de milioane de euro, în dosarul „laudromatului rus”

Autoritățile germane au anunțat despre confiscat active de circa 50 de milioane de euro, din Germania și Letonia, sub forma de bani și patru imobile. Acestea ar fi aparținut unor figuranți a unui dosar de spălare de bani, legat cu „laundromatul rus”, scrie RBK.

Foto: Michaela Rehle MR / Reuters

„Procuratura din Munchen prespune că fondurile investite în imobiliarele costisitoare provin din veniturile care vin din spălarea banilor legată de așa-numita „spălătorie rusă””, spune poliția germană.

Grupul infracțional, care se ocupa de spălarea banilor, ar fi fost creat de către directorul executiv al băncii letone Trasta Komercbanka, una din cele mai vechi bănci private din Letonia. Schema presupunea transferul de fonduri din Rusia către Europa prin intermediul băncilor din Moldova și Letonia, folosind companii fictive.

Potrivit unei investigații a Proiectul de raportare a criminalității organizate și a corupției (OCCRP), Trasta Komercbanka „a servit ca punct de tranzit pentru miliarde de dolari pompate din Rusia”. Suma reală a fondurilor retrase din Rusia ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 500 de persoane au participat la program.


Pub