(Electo-bot) Mihai Popșoi, despre avantajele și dezavantajele aderării Republicii Moldova la NATO

La Emisiunea Electo-Bot a fost invitat Mihai Popșoi, candidatul din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 32, care include suburbiile Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Cricova, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni, Tohatin, Vadul lui Vodă și Vatra.

Foto: Altfel.md

Mihai Popșoi este în prezent vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și face doctoratul în Studii Politice la universitatea din Milano.

Fiindcă în trecut a lucrat în calitate de manager de proiect la Centrul NATO în Republica Moldova, a fost întrebat în cadrul emisiunii despre avantajele și dezavantajele aderării Republicii Moldova la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Candidatul Blocului ACUM a recunoscut că tema este una foarte sensibilă, mai ales că a activat în cadrul centrului NATO, în 2009.

„Avantajele sunt certe, nu e nevoie să fii specialist în relații internaționale ca să înțelegi că NATO este cel mai serios bloc politico-militar care asigură acea securitate membrilor săi, pe care nu le-o poate asigura nici o altă structură politico-militară. Dar din cauza spațiului mediatic în care trăim, o bună parte din cetățenii noștri au o viziune preconcepută negativă vis-a-vis de NATO, deși Organizația Tratatului Nord-Atlantic ne-a ajutat foarte mult să distrugem pesticidele sovietice care ditsrug mediul ambiant și sănătatea cetățenilor noștri, inclusiv de la sudul țării.”

Totodată, Mihai Popșoi a mai adăugat că NATO a contribuit foarte mult la dotarea Academiei de Științe cu echipament performant, dar beneficiile pentru economia țării și a cetățenilor de rând nu se limitează aici.

Ce ține de dezavantaje, invitatul emisiunii a declarat că „dacă pornim de la premiza că „nu poți fi doar consumator de securitate, trebuie să fii și furnizor de securitate”, atunci poate fi privit ca un dezavantaj faptul că trebuie să contribuim prin contribuții financiare la bugetul Alianței, prin capital uman, dar și tehnic, în cazul unor intervenții ale NATO peste hotare. Însă, în cazul Republicii Moldova, ostașii noștri participă în misiuni de pacificare, au experiență foarte bogată, au o satisfacție deosebită pentru că își ridică nivelul de calificare în aceste misiuni, de aceea, acestea nu sunt neapărat părțile negative. Desigur, riscuri există în oricare angajament de acest fel, dar cu siguranță beneficiile aflării într-o asemenea alianță prevalează asupra costurilor.”

Mihai Popșoi se va duela pe circumscripția uninominală nr. 32 cu următorii concurenți electorali:

Costiuc Nina (PDM),

Svetlana Popa (PSRM),

Cebotari Serghei (Șor)

Gheorghii Mocan (PCRM)

Dorin Chirtoacă (PL), președinte de partid, fost primar

Aici puteți viziona interviul în întregime cu Maihai Popșoi.

sursa: Altfel.md.


Pub