PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie atenționați toți membrii secțiilor de votare privind inadmisibilitatea încălcării secretului votului cetățenilor.

Apelul a fost făcut la o conferință de presă, unde reprezentanții Partidului Socialiștilor au declarat că în ultima perioadă primesc multe semnale precum că cetățenilor li se propune să-și fotografieze buletinele de vot.

„Informăm cetățenii că, în conformitate cu punctul 68 a Regulamentului de activitate a birourilor electorale, se interzice fotografierea buletinelor de vot după aplicarea ștampilei. Orice încercare de a încălca această normă, poate fi calificată ca fiind încălcarea dreptului la secretul votului, adică încălcarea garanției constituționale a cetățeanului că votul acestuia este liber exprimat”, a spus socialistul Maxim Lebedinschi.

De asemenea, Maxim Lebedinschi a făcut referire la cazurile când cetățenilor li se propune „să-și vândă votul”.

„Toate aceste cazuri vor fi documentate și vom sesiza organele de poliție și procuratură pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de comiterea unor astfel de infracțiuni”, a subliniat el.

Maxim Lebedinschi a mai spus că PSRM a contestat hotărârea CEC cu privire la transferarea a mai mult de douăzeci de secții de votare pentru cetățenii RM care locuiesc în Transnistria.

În prezent, cauza privind transferarea secțiilor de votare este în curs de examinare la Curtea Supremă de Justiție și dacă chiar aceasta va menține hotărârea CEC, PSRM se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Secretarul pentru ideologie al PSRM Ion Ceban a menționat că multe semnale privind „planificarea încălcărilor legislației electorale” provin din partea întreprinderilor și instituțiilor de stat, inclusiv din partea departamentelor medicale, educaționale și altele.

Ceban a venit cu un îndemn către cetățeni ca „ să nu cedeze provocărilor și să voteze la alegeri numai în conformitate cu convingerile lor”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.