La Orhei, legea este văzută altfel
Social 21 februarie 2019, 20:22 | 2743

Administrația orașului Orhei caută motive să nu răspundă, cum s-ar cuveni, la solicitările de informații ale Jurnal TV. Cel puțin asta rezultă dintr-un răvaș semnat de către viceprimarul de Orhei Marina Cravcenco, potrivit căreia, instituția nu deține suficiente date despre solicitant. Experții media vorbesc de o sfidare crasă a legislației.

În data de 9 ianuarie curent, Jurnal TV a solicitat de la Consiliul Municipal Orhei și Primăria Orhei informații suplimentare privind procurarea unor noi autobuze pentru infrastructura orașului, despre care se anunța cu fast la începutul lunii ianuarie. În răspunsul primit pe 7 februarie este scris negru pe alb:

Se constată faptul că solicitarea de informații depusă din numele Jurnal TV a fost semnată de o persoană cu numele Val Butnaru, calitatea căruia nu este cunoscută și a fost depusa fără anexarea actelor ce confirmă dreptul acestei persoane fizice de a semna acte din numele persoanei juridice (nu a fost anexat și prezentat fie procura, fie extrasul din registrul de stat al persoanelor juridice). Dat fiind faptul că solicitarea de informații nu conține date de identificare a solicitantului și nu au fost anexate împuternicirile semnatarului, cererea de solicitare a informației nu poate fi acceptată.

Documentul cu numărul de înregistrare 02/1 - 7e - 347 este semnat de către viceprimarul de Orhei Marina Cravcenco. ”Este o sfidare a legislației”, afirmă într-un comentariu directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Potrivit expertului media, această situație demonstrează încă o dată cât de grave sunt lucrurile în Republica Moldova la capitolul ”acces la informație”.

”Este un abuz”, a subliniat și directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Cornelia Cozonac este de părere că funcționarii din cadrul Primăriei Orhei au manifestat neglijență.

Presa a scris anterior despre situații similare. În luna iulie 2018, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a trimis o cerere în judecată împotriva Băncii Naționale a Moldovei și a guvernatorului de atunci, Sergiu Cioclea, pentru că au refuzat să-i răspundă la o solicitare privind informații de interes public. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a restituit însă cererea, deoarece nu avea certitudinea că Maia Sandu este președintele PAS.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie