Urmele PD-iștilor din „miliard”
Politic 21 februarie 2019, 23:06 | 8656

Și PD-iștii au lăsat urme în rulajele bancare ale firmelor implicate în jaful secolului. Aproape 300 de mii de euro din „miliardul” furat din BEM, Banca Socială și Unibank au ajuns la un offshor din Belize, care are conexiuni cu deputatul Partidului Democrat, Vladimir Andronachi. Totodată, o firmă fondată de către o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc l-a creditat pe Ilan Șor în prima etapă a jafului bancar - preluarea controlului asupra Unibank. În ediția de astăzi prezentăm noi descoperiri din rulajele bancare ale companiilor implicate în furtul din banca statului.

Printre participanții la ospățul „miliardului” se numără Webwest Alliance LTD, un offshore din Belize, o țară mică situată pe coasta de est a Americii Centrale, în Marea Caraibelor. Offshorul ar fi acum inactiv. Este vorba despre o companie anonimă înregistrată în unul dintre cele mai opace paradisuri fiscale din lume. Informația care poate fi colectată în spațiul online despre acest offshor este că în anii 2014 și 2015 a importat zeci de loturi de cărbune, din Rusia în Turcia. Dar și că este înregistrat pe o adresă din Belize, care figurează în renumita investigație jurnalistică Panama Papers. Webwest Alliance a primit pe 15 noiembrie 2013, 287 de mii de euro de la un offshor scoțian implicat în spălarea banilor furați din bănci - Frances Trading LP. Aceeași companie a fost implicată în transferuri către Vladimir Filat, pentru care fostul premier a și fost condamnat. Fostul bancher Ilan Șor a recunoscut că Frances Trading îi aparține. Înainte să ajungă pe contul Webwest Alliance cele aproape 300 de mii de euro au mai trecut prin conturile offshorurilor Branch Marketing LTD și Divison Top LLP. Și acestea au fost recunoscute de către Șor drept ale sale.Banii au provenit dintr-un credit în valoare de trei milioane de euro acordat de Unibank pe 15 noiembrie 2013 companiei din grupul Șor - Moldclassica International SRL. Suma defalcată pentru Webwest Alliance constituie aproape 10 la sută din împrumutul obținut de Moldclassica în acea zi. Că Ilan Șor controla SRL-ul care a scos banii din bancă se știe. Au spus-o detectivii financiari de la Kroll și a recunoscut-o și condamnatul, chiar dacă, oficial, el nu include Moldclassica în lista proprietăților sale în declarațiile de avere. Însă beneficiarul celor aproximativ 10 procente din acest împrumut rămâne ascuns după paravanul oferit de paradisul fiscal Belize.

Totuși, unele date pot fi colectate în registrul persoanelor juridice din Republica Moldova. Asta pentru că firma anonimă străină a figurat în perioade diferite în calitate de fondator la două SRL-uri moldovenești. Astăzi, acestea se numesc Universal Proiect și Hidroenergie-Cons. În istoricul SRL-urilor se conțin mai multe coincidențe, care leagă offshorul Webwest Alliace de deputatul PD, Vladimir Andronachi. Le vom delimita pe două dintre ele, cele mai elocvente. Potrivit unor informații obținute de la Agenția Servicii Publice, Webwest Alliance din Belize a fondat în 2013 SRL-ul moldovenesc Dream Auto, administrat de Carolina Andriuță. La acest nume vom mai reveni. În 2015, firma și-a schimbat denumirea și proprietarul. A devenit Hidroenergie-Cons, avându-l drept asociat unic pe Fiodor Vasilicov. Aceasta este prima coincidență. Fiodor Vasilcov e socrul deputatului PD-ist, Vladimir Andronachi. L-am contactat pentru a-l întreba dacă știe cui aparține offshorul Webwest, de la care a preluat afacerea Hidroenergie-Cons. Omul, însă, a refuzat să vorbească.

Opinia ta contează. Comentează!