11:23:19 16.04.2024
Stiri

Ministrul de Externe de la București: Cea mai bună soluţie în Republica Moldova ar fi o majoritate care să continue parcursul european

Politică 21.02.2019 09:14 Vizualizări1750 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe de la București: Cea mai bună soluţie în Republica Moldova ar fi o majoritate care să continue parcursul european Antena3


Cea mai bună soluţie după apropiatele alegeri din Republica Moldova ar fi o majoritate proeuropeană care să continue parcursul acestei republici pe drumul integrării sale europene, a subliniat luni ministrul român de Externe Teodor Meleşcanu, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), desfăşurat la Bruxelles, transmite Agerpres.

„Mi-e greu să fac previziuni despre rezultatul alegerilor, dar din analize apare destul de clar că există posibilitatea ca Partidul Socialiștilor să obţină cel mai mare scor la alegerile parlamentare, dar nu va avea majoritatea necesară pentru a guverna singur, ceea ce va duce la discuţii despre crearea unei majorităţi. Cea mai bună soluţie ar fi o majoritate proeuropeană care să continue parcursul Moldovei pe drumul integrării sale europene, dar va trebui să vedem ce zice electoratul'', a spus şeful diplomaţiei române, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, în vizita efectuată în urmă cu trei săptămâni la Chişinău, a avut întâlniri cu prim-ministrul şi cu ministrul de Externe ai Republicii Moldova. De asemenea, pentru prima oară au fost invitaţi la Ambasada României toţi liderii partidelor neparlamentare de opoziţie moldovene, care au ambiţia de a intra în Parlament şi de a obţine un număr cât mai mare de voturi.

„În ambele situaţii, la nivelul Guvernului, am spus foarte clar că sunt două lucruri esenţiale pentru care insistăm foarte mult - organizarea unor alegeri corecte, libere, la care să poată participa toată lumea, fără probleme de tipul celor care s-au întâmplat la alegerile locale la funcţia de primar al Chişinăului şi am spus că, cu toate aceste lucruri, noi le recomandăm să nu rupă punţile cu opoziţia, care este opoziţie contra Partidului Democrat, dar care are şi ea acelaşi obiectiv de continuare al drumului european al Republicii Moldova. Asta a fost recomandarea mea pe care mi-am permis să o fac prim-ministrului'', a spus oficialul român.

Referitor la posibilitatea de a se repeta scenariul în care alegerile să fie invalidate, Meleşcanu a accentuat că una dintre recomandările sale ferme făcute este de a nu se folosi sistemul judiciar pentru a invalida un candidat care a fost ales în mod democratic de către populaţie.

El a răspuns şi unei întrebări referitoare la recenta vizită a omologului său ungar, Peter Szijjarto, la Chişinău. „Nu putem spune că avem poziţii identice, noi şi Ungaria, pe tema Republicii Moldova. Există însă un punct în care opiniile nostre se întâlnesc: Uniunea Europeană a investit foarte mulţi bani şi foarte multe acţiuni politice - cum ar fi Acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE şi ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova. Poziţia noastră este că, la ora actuală, ar fi o greşeală să renunţăm la tot ce am investit în loc să aşteptăm rezultatul alegerilor, iar în cazul în care vom avea un guvern proeuropean, UE să-şi continue activităţile de sprijin. Domnul Szijjarto a mers, în esenţă, pe ideea că este nevoie ca Republica Moldova să se bucure în continuare de sprijin din partea UE. Trebuie să recunosc că şi noi avem aceeaşi viziune'', a afirmat oficialul roman.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md