03:22:04 19.04.2024
Stiri

DOC // Planul lui Dodon de FEDERALIZARE, „PERICULOS” pentru R. Moldova: Două state egale, cu armate, monedă și ministere SEPARATE. „Versiune modificată a Memorandumului Kozak, o încercare de a plasa R. Moldova în sfera de influență a Rusiei”

Politică 21.02.2019 11:00 Vizualizări4683 Autor: Ziarul National
DOC // Planul lui Dodon de FEDERALIZARE, „PERICULOS” pentru R. Moldova: Două state egale, cu armate, monedă și ministere SEPARATE. „Versiune modificată a Memorandumului Kozak, o încercare de a plasa R. Moldova în sfera de influență a Rusiei”
Dmitri Kozak și Igor Dodon


Planul de federalizare a R. Moldova, pus recent pe masa partenerilor occidentali de către președintele Igor Dodon, este o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak, eșuat în anul 2003, și reprezintă o altă încercare de „transnistrizare” a R. Moldova, dorindu-se a o plasa în sfera de influență a Federația Rusă, în așa-numitul concept de „lume rusă”.

De această părere este expertul independent Vlad Lupan, fost Ambasador și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, New York, care a făcut public acest plan al lui Igor Dodon pe care spune că l-a primit de la unul dintre participanții la Conferința de securitate care a avut loc recent la Munchen.

Vlad Lupan arată, într-o analiză, că documentul lui Dodon este „periculos” pentru R. Moldova și a apărut după o serie de vizite ale șefului statului la Moscova, care l-a reanimat recent pe Dmitri Kozak și l-a numit reprezentant special al liderului rus Vladimir Putin „pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova”.

Astfel, planul lui Igor Dodon presupune o divizare a Republicii Moldova în două subiecte juridice, cu armate, monede și ministere separate.

Acesta revine la propunerea din Memorandumul Kozak cu privire la existența unui Parlament bicameral și prezența exclusivă a reprezentanților transnistreni în Guvernul Republicii Moldova, în sistemul judiciar și la Curtea Constituțională. Cu toate acestea, nu se spune nimic despre plasarea funcționarilor moldoveni în structurile transnistrene.

Totodată, se mai propune revenirea la „limba moldovenească în baza grafiei chirilice”.

Mai multe prevederi reprobabile din planul lui Dodon de federalizare a R. Moldova, vedeți în documentul de mai jos:








Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md