/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Ce propune Partidul Verde Ecologist în această campanie electorală

missing
21 februarie 2019, ora 17:26

Partidul Verde Ecologist (PVE) este o formațiune politică de orientare centru-dreapta, apărută pe scena politică din Republica Moldova la scurt timp de la proclamarea independenței, în anul 1992. Partidul, care promovează doctrina ecologistă, este condus, din anul 2012, de Anatolie Prohnițchi și are circa 4500 de membri.

PVE:
Orientare: centru-dreapta;
Doctrină: ecologistă;
Data înregistrării: 9 aprilie 1992;
Președinte: Anatolie Prohnițchi;
Numărul de membri: cca 4500.

Partidul Ecologist a supraviețuit anul trecut doar din banii veniți din bugetul de stat – circa 38 700 de lei. Formațiunea nu a avut donații, iar membrii nu au achitat cotizații de partid. În schimb, partidul a plătit aproape nouă mii de lei cotizația de membru al Partidului Verde European, din care face parte deja al 11-lea an.

Venituri:
(1 ianuarie 2018 – 10 decembrie 2018)
Venituri din bugetul de stat: 38 786 de lei;
Donații: 0;
Cotizații de membru de partid: 0.

Cheltuieli:
Total cheltuieli: cca 23 000 de lei;
Întreținerea sediilor: cca 9700 de lei;
Cotizația de membru în organizații internaționale: cca 9400 de lei;
Presă și material promoționale: cca 2200 de lei.

Partidul Ecologist a participat anterior la cinci scrutine parlamentare, dar a obținut rezultate modeste. Doar în anul 1998, formațiunea a obținut ca parte a blocului electoral Convenția Democratică, circa 19% din sufragii. La ultimele alegeri parlamentare din 2014, PVE a obținut 0,09%.

Rezultate alegeri parlamentare:
1994 – 0,4%;
1998 – cca 19% (parte a blocului Convenția Democratică);
2009 – 0,41%;
2010 – 0,08%;
2014 – 0,09%.
Sursa: e-democracy.md.

În cadrul dezbaterilor electorale de la ultimele alegeri parlamentare președintele partidului ecologist vorbea despre schimbarea sistemului electoral și alegerea a 50% dintre deputați pe circumscripții uninominale.

Anatolie Prohnițchi, președinte PVE: „Noi optăm pentru formarea unui Parlament funcțional și reprezentativ, unde 50% dintre deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale, reprezentarea egală a femeilor și bărbaților în Parlament și organele de conducere ale statului”.

Trei ani mai târziu, în 2017, conducerea PVE anunța într-o conferință de presă că formațiunea susține schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și introducerea sistemului de vot pe circumscripții uninominale, inițiativă a Partidului Democrat.

Anatolie Prohnițchi, președinte PVE: „Partidul nostru își exprimă poziția pentru introducerea votului uninominal și alegerea direct de către cetățeni a deputaților pe bază de circumscripție”.

Chiar și așa, la alegerile parlamentare din acest an, Partidul a înaintat 31 de candidați pe circumscripția națională și doar doi candidați pe circumscripții uninominale.

Verzii au spus că susțin și reducerea numărului deputaților în Parlament.

Andrei Dumbrăveanu, vicepreședinte al PVE: „Ceea ce pledăm noi, pledăm pentru, pentru că și am mai vorbit. Pledăm pentru reducerea numărului de deputați, dar, chestiile ce se întâmplă Acuma sunt la nivel declarativ”.

Totuși, Partidul Verde Ecologist nu s-a înregistrat în calitate de concurent electoral la referendumul consultativ, cu privire la reducerea numărului de deputați în Legislativ.

În ultimii ani, formațiunea nu apare în Barometrele Opiniei Publice.

Partidul Verde Ecologist s-a lansat în Campania electorală pe 4 februarie. Câțiva membri ai PVE s-au adunat în fața Parlamentului și au aruncat metaforic problemele Republicii Moldova la gunoi.

Deși sunt reprezentanții unui partid care își propune să diminueze efectele crizei ecologice mondiale asupra Republicii Moldova, verzii susțin că educația este cel mai important punct al programului electoral al formațiunii pentru aceste alegeri.

Anatolie Prohnițchi, președinte PVE: „Pentru că într-o societate sănătoasă trebuie să fie, în primul rând, un om educat”.

Totuși, ei vin și cu propuneri din domeniul protecției mediului.

Anatolie Prohnițchi, președinte PVE: „Și noi ne propunem includerea Republicii Moldova în sistemul de Securitate ecologică a Uniunii Europene. Luarea sub protecția statului a râurilor Prut și Nistru”.

În lista candidaților PVE se regăsește și Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării.

Vitalie Marinuța, secretar general al PVE: „Dorința noastră și necesitatea tuturor cetățenilor Republicii Moldova de a stopa acel proiect al Ucrainei de construcție a șase hidrocentrale pe partea de sus a râului Nistru. Este un proiect vicios”.

Lista Partidului Verde Ecologist la alegerile parlamentare din acest an o puteți accesa pe pagina Alegeri.tv8.md.

Vezi și:

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Partidul Patria – de la precedentele alegeri, când a fost scos din cursă, până la alegerile din acest an

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram