(doc) Andrei Năstase și Maia Sandu au sesizat instituțiile internaționale asupra „fraudării masive a alegerilor”

Andrei Năstase și Maia Sandu au sesizat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și instituțiile internaționale asupra „fraudării masive a alegerilor”.

Foto: UNIMEDIA

Andrei Năstase, co-președintele blocului electoral ACUM, a avut o întâlnire cu observatorii internaționali ai procesului electoral recent desfășurat în Republica Moldova. „În cadrul întâlnirii a fost pus în discuție subiectul fraudării alegerilor, în special prin perturbarea impertinentă, agresivă, la limita provocărilor violente, a întrevederilor electorale ale lui Andrei Năstase cu cetățenii din circumscripția unde candidează”, transmite Pltforma DA printr-un comunicat.

„În plină campanie elctorală am constatat că sunt ținta unor atacuri banditești din partea guvernării, iar poliția este vădit complicitară cu cei care întreprind acțiuni de intimidare a cetățenilor veniți la întâlnirile organizate de Blocul ACUM. Incidente reprobabile s-au întâmplat în majoritatea circumscripțiilor, așa a fost și în satul de baștină al ministrului de interne Jizdan (satul Geamăna), dar o anvergură fără precedent provocările au căpătat în circumscripția nr.33”, a spus Andrei Năstase.

Un alt participant la întâlnirea cu observatorii internaționali a povestit că în localitatea Codru lucrurile au degradat și mai rău: „Instigatorii erau tineri semianalfabeți, violenți, veniți acolo cu mașini extrem de scumpe. Se vedea clar că ei sunt bine organizați pe verticală și au un „șef”, care îi direcționa, le arăta ce să facă. Unii dintre ei erau de departe confuzi, probabil, drogați. Andrei Năstase a fost practic încercuit de persoanele acestea îmbrăcate în trainiguri, iar polițiștii doar mimau un soi de asistență și era clar că sunt puși în imposibilitate de a-și exercita funcția.”

Despre evenimentele din or.Codru a vorbit și un alt participant la întâlnirea electorală: „Înainte de adunare, am mers să împărțim materiale electorale pe străzile din localitate și ni s-au alăturat doi indivizi aparent pașnici. Dar, probabil, erau polițiști în civil sau chiar făceau parte din structurile paramilitare ale lui Plahotniuc. La un moment dat au început să ne filmeze în de aproape, intimidându-ne. Ceea ce e mai grav, unul dintre ei a fost surprins băgând mâna în buzunarul unei doamne din echipa noastră, iar asta putea să însemne orice, că i-a strecurat droguri sau altceva ce ar fi incriminat-o!”

„Participanții la întâlnirea cu observatorii internaționali, cărora nu le dăm numele din motive de securitate personală, au vorbit și despre alte încălcări flagrante, despre persecuțiile fără perdea ale activiștilor, despre violarea confidențialității datelor personale prin trimiterea SMS-urilor cu caracter electoral miilor de persoane care nu și-au făcut public numărul de telefon, despre dosare penale fabricate pe bandă rulantă persoanelor cu funcții publice și antreprenorilor care sunt în opoziție față de puterea actuală, despre amenințări cu moartea ale membrilor familiilor acestora, filaje și interceptări ilegale ale telefoanelor etc”, mai scrie Platforma DA.

Andrei Năstase a mai comunicat că din motive de securitate ale oamenilor, întâlnirea programată pentru azi la Sângera a fost anulată.

„Unul dintre semnalele cele mai grave de fraudare a alegerilor în circumscripția nr.33 este faptul că până în acest moment circa 2000 de persoane străine au și fost înregistrate acolo cu viză de reședință permanentă sau temporară. Conform surselor, aceștia sunt polițiști obligați să participe la marea fraudă votând de două ori: acasă la ei și în circumscripția nr.33”, mai spune Năstase.


Pub