Autobuzele ISUZU, procurate de Primăria Chișinău, ar fi fost înecate la inundațiile din Turcia și sunt interzise să circule. Chirtoacă: „Aceste autobuze puteau fi vândute numai la piese de schimb”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele de model „ISUZU", ce au fost expuse în PMAN, iar astăzi, 20 februarie, Primăria municipiului Chişinău a semnat contractul de achiziționare a acestora, de fapt, ar fi fost înecate la inundațiile din anii trecuți, din Turcia, iar ele pot fi vândute doar la piese de schimb.

Foto: UNIMEDIA

„Ele au fost înecate la inundațiile din anii trecuți, din Turcia. Au fost scoase din uz în Turcia ca neconforme, și aduse în RM ca "nou nouțe", la preț de 130 000 Euro/bucata. Primăria nu are bani să le achite și caută să împrumute de la banci, cu dobânda de 10 %. Între timp, în PMAN, avem o expoziție a ceea ce nu are dreptul să circule în Turcia și nicăieri în lumea civilizată”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de facebook.

Primăria Chișinău ne-a comunicat că respinge respectivele acuzații, iar primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, va veni mâine, 21 februarie, cu o reacție oficială, când va veni în vizită un reprezentant al producătorului turc la Chișinău.

UNIMEDIA amintește că Primăria municipiului Chişinău a semnat astăzi contractul de achiziționare a celor 31 de autobuze marca „ISUZU", ca urmare a desemnării câștigătorului la concursul desfășurat pe 8 februarie curent. Despre aceasta a anunțat municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Contractul în valoare de 78 de milioane de lei au fost încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU" din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd., iar surse pentru achiziționare au fost prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2019.

Noile autobuze sunt de model „ISUZU Cityport", standard Euro 6. Acestea au 12 metri lungime și 3 uși, podea joasă, rampe de acces și spațiu pentru fotoliu rulant, fiind accesibile persoanelor cu necesități speciale, vârstnicilor și părinților cu copii în căruțuri. De asemenea, unitățile dispun de instalații cu aer condiționat, echipament de informare audio și video, 4 geamuri de aerisire etc.

La 16 februarie curent, 25 de autobuze ISUZU au fost expuse în PMAN.

„Am făcut tot posibilul ca chișinăuienii să aibă transport de calitate”, a scris atunci, pe pagina sa de Facebook, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Menționăm că firma care a câştigat licitaţia este un offshore care are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta.

Compania câștigătoare este Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd care are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software şi programare, după cum e precizat şi în documentele anexate la ofertă, scrie mold-street.com.

La licitație a participat și compania S.C. BMC TRUCK&BUS S.A. din România, care a oferit cel mai mic preț, însă nu a devenit câștigătoare. Reprezentanții companiei române au venit cu o reacție ulterior și susțin că au respectat toate criteriile, iar motivele invocate de Înteprinderea Municipală „Parcul Urban de Autobuze” sunt nefondate.


Pub