Expertă: „În Republica Moldova, alegerea cetățenilor nu e dominată acum de geopolitică, ci de calitatea vieții”

Campania electorală nu prea s-a făcut simțită întrucât mesajele electorale au fost lansate de politicienii moldoveni înainte de startul oficial al campaniei pentru alegerile parlamentare. Cel puțin asta a menționat într-un interviu la RFI, Victoria Bucătaru, directoarea executivă a Asociației pentru Politică Externă (APE) din Moldova.

Foto: IPN

„Partidul de guvernământ, Partidul Democrat a avut pe parcursul anului mesaje cu tentă electorală și din acest motiv chiar și în timpul campaniei electorale practic mesajele au fost aceleași.Iată de ce este destul de dificil să vorbim despre mesaje specifice care au fost abordate în timpul campaniei electorale și aici mă refer nu doar la partidul de guvernământ, dar și la celelalte partide care au folosit practic aceleași mesaje în spațiul public în perioada precedentă”, afirmă experta de la Chișinău.

Victoria Bucătaru precizează însă că mesajul pro-est, pro-vest rămâne prezent.”Totuși, dacă e să urmărim și să analizăm rezultatele Barometrului Opiniei Publice, dar și rezultatele altor sondaje, observăm că cetățenii atrag mai mare atenție la modul de viață, la calitatea vieții, în mod special și la sentimentele pe care le trăiesc, necesitățile, dar și fricile pe care le au. Acest lucru a fost exploatat de către reprezentanții sau candidații care au fost înscriși în cursa electorală. Din acest considerent observăm că mesajele predominante au ținut foarte mult de problemele cu care se confruntă cetățenii zi de zi. S-a atras foarte mult atenția asupra infrastructurii, dar și asupra subiectului legat de corupție”, continua directoarea executivă APE.

Dânsa susține că cetățenii nu sunt informați despre sistemul mixt, deoarece s-a făcut prea puțină educație electorală.

„ Este responsabilitatea atât a autorităților, cât și a societății civile. Dar totuși, autoritățile poartă acea responsabilitate de bază pentru a explica cetățenilor ce înseamnă sistem electoral mixt. Știm bine că schimbarea sistemului electoral a fost dur criticată de către partenerii euroatlantici. De asemenea, am avut niște recomandări negative din partea Comisiei de la Veneția. Va fi foarte dificil de a explica cetățenilor și de a crea această cultură de a alege în cadrul unui sistem mixt. Fiecare sistem are un mecanism care trebuie să fie foarte clar înțeles de către cetățeni, dar și să fie înrădăcinat în societate și în comunitate pentru a fi acceptat de către oameni”, este de părere Victoria Bucătaru.

Fiind întrebată dacă există anumite temeri legate de invalidarea scrutinului din 24 februarie, Victoria Bucătaru a susținut că există acest risc dacă partenerii euroatlantici vor vedea că au fost folosite mai multe instrumente ilegale în timpul campaniei electorale, dar și în timpul alegerilor.

„Cu siguranță probabil observatorii internaționali vor veni cu anumite sugestii și recomandări și își vor exprima opinia. Dar totul depinde cât de grave vor fi aceste încălcări și bineînțeles de scenariile care vor urma post-alegeri sau comportamentul pe care îl vor avea partidele politice, dar și reprezentanții care vor fi aleși pe circumscripțiile uninominale. Dar cel mai important este ca alegerile să fie libere și corecte, să se respecte toate regulile. Indiferent de care va fi rezultatul, trebuie să fie respectată voința poporului.


Pub