Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Veaceslav Platon, despre demisia lui…

Veaceslav Platon, despre demisia lui Cioclea de la BNM și vânzarea acțiunilor Moldindconbank

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon susține că Plahotniuc pregătește o nouă fraudă bancară. Platon a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care explică că demisia lui Sergiu Cioclea din funcția de guvernator al Băncii Naționale (BNM) este cauzată de vânzarea pachetului majoritar al „Moldindconbank” companiei „Doverie–Invest” S.A din Bulgaria.

„Nu au trecut nici două luni, că a și fost clar motivul demisie șefului BNM, Sergiu Cioclea. Nedorind să participe la o nouă înșelătorie a lui Plahotniuc cu furtul unei noi bănci, Cioclea nu a fost de acord să ofere permisiune bulgarilor de a cumpăra Moldindconbak. Nu trebuie să fii tare inteligent pentru a înțelege că urechile lui Plahotniuc se află în spatele bulgarilor”, a scris Platon.

În ianuarie curent Banca Națională a Moldovei, sub conducerea lui Octavian Armașu, a eliberat  unui investitor bulgar, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, permisiunea prealabilă pentru achiziționarea pachetului în mărime de 63,89 % din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A. Pachetul de acțiuni urmează a fi vândut în numele Guvernului, la un preț de 764 043 846,30 lei (circa 39,3 milioane de euro).

„La început, Cioclea a refuzat pretențiile pseudo-bulgarilor în adresa Victoribank și Agrobank. Ulterior, nu a vrut să participe categoric la furtul Moldindconbank. Și aici răbdarea lui Plahotniuc a luat sfârșit. În locul lui Cioclea au găsit imediat un băiat ascultător”, susține Platon, referindu-se la numirea lui Octavian Armașu în funcția de guvernator al BNM.

„A fost lansată schema BEM – 2. Pentru Moldindconbank nimeni nu va achita nici un bănuț. Companiile lui Plahotniuc au deja credite de la Moldindconbank pentru achizițiile lui. Banii vor fi circula prin conturile din străinătate, și vor fi returnați în Moldova sub forma banilor „bulgari”. Și apoi totul va derula în conformitate cu schema deja derulată în 2014”, menționează Platon.

Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia pe 20 noiembrie. Acesta a declarat în cadrul unui briefing de presă că și-a fixat drept scop să lucreze la BNM atât timp cât va fi necesar pentru a consolida sistemul bancar din R. Moldova și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Cioclea consideră că această etapă a fost trecută în octombrie 2018 după ce a fost vândut pachetul de referință la MAIB, dar și după ce au fost votate ultimele legi elaborate de BNM și planul de schimbare legislativă a fost complet realizat. Acesta a mai precizat că există și motive de ordin privat pentru care își dă demisia, pe care nu a dorit însă să le numească.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de peste 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.