Institutul Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat performant

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat simulator performant. Cu ajutorul aparatului se vor obține imagini detaliate anatomice utilizate pentru delimitarea volumului tumoral și a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere.

De asemenea, se va stabili cu precizie planul pentru ulteriorul tratament radioterapeutic.

La fel, serviciul a fost dotat cu un sistem informațional de planificare local cu stații de lucru pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și de elabora planul de tratament.

Achiziționarea echipamentului a fost posibilă datorită proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul Republicii Moldova. Costul total este de peste 700.000 euro.

„Odată cu achiziționarea acestor echipamente medicale performante facem un pas important în tratamentul tuturor tipurilor de cancer în Republica Moldova. Pacienții vor beneficia de tratament inovativ, iar lucrătorii medicali vor putea munci în siguranță”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

„Pentru cei peste 3000 de pacienți oncologi s-au creat condiții de a primi tratament radioterapeutic cu o precizie tehnologică înaltă. Posibilitatea de a simula tratamentul radiant prin intermediul Tomografului computerizat simulator, perfecționează câmpurile de radiație, astfel obținându-se rezultatul scontat”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur.

Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne este multidisciplinar și se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.

Anual, de acest serviciu beneficiază circa 2500 de pacienți.

Doar în anul 2018, au fost realizate peste 50 mii de ședințe de terapie radiantă și 125 de câmpuri magnetice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.