Blocul ACUM: La München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare a R.Moldova

Co-președinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și candidatul ACUM în circumscripția Călărași, Igor Munteanu susțin că președintele Igor Dodon a prezentat la conferința de securitate de la München un plan de federalizare a Republicii Moldova.

Informația a fost anunțată astăzi la un briefing de presă.

Igor Munteanu a declarat că planul de federalizare a R.Moldova
a fost pus pe masa unor parteneri occidentali de Igor Dodon la München.

„Acum câteva zile, aflându-se la Conferința de Securitate de la München, Igor Dodon a pus pe masa unor parteneri occidentali un plan de federalizare. Acesta este un plan rusesc, care contrazice Constituția RM și care invocă egalitatea a două state într-un document care urmărește transnistrizarea Republicii Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

El a menționat că poziția fermă a blocului ACUM este că președintele Dodon trădează R.Moldova. Potrivit celor de la blocul ACUM federalizarea înseamnă distrugerea statului și crearea pe ruinele lui a unui protectorat de tip bosniac separat pe cantoane cu forțe militare străine pe teritoriul țării.

Igor Munteanu a precizat că documentul este neconstituțional, provocator și nu stabilește clar că regiunea transnistreană se va întoarce sub controlul constituțional al R.Moldova

„Documentul ignoră fundamentele statului, astfel încât R.Moldova legalizează actuale structuri de putere de la Tiraspol și transmite competențe confederative de supraveghere asupra unui ipotetic stat comun Republica Moldova”, a spus candidatul ACUM.

În context el a mai adăugat că documentul sugerează elemente exclusive de suveranitate care vor ajuta regimul separatist să rupă blocada nerecunoașterii sale externe, fără ca R.Moldova să obțină ceva în schimb.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că planul este unul „comun al lui Plahotniuc și Dodon, girat din afara țării de către forțele distructive”.

Lidera PAS Maia Sandu a cerut stoparea tuturor discuțiilor pe marginea acestui document neconstituțional, ilegal. „O să informăm comunitatea internațională și o să ne opunem continuării discuțiilor pe acest plan care este neconstituțional”, a spus ea.