Platon: Este pregătit un nou jaf
Politic 20 februarie 2019, 18:44 | 3028

În spatele firmei bulgare, care ar urma să cumpere Moldindconbank, stă Vladimir Plahotniuc, declară afaceristul Veaceslav Platon. Potrivit acestuia, banca a fost scoasă la vânzare pentru un alt jaf de proporții. ”Iată motivul demisiei guvernatorului BNM Sergiu Cioclea”, scrie Platon într-o postare pe Facebook. Șeful PD nu a reacționat la acuzații.

A devenit clar motivul demisiei guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea. Fiind împotrivă să participe la o nouă escrocherie de-a lui Plahotniuc, cu jefuirea unei noi bănci, Cioclea nu și-a dat acordul pentru ca „miticii bulgari” să cumpere Moldindconbank. Nu trebuie să ai un intelect deosebit ca să înțelegi că în spatele cumpărătorilor stă Plahotniuc. Mai întâi, Cioclea le-a respins acestor pseudo-bulgari ambițiile la Victoriabank, după care - la Agroindbank. După aceasta, a refuzat categoric să participe la jefuirea Moldindconbank. Și aici lui Plahotniuc i-a crăpat răbdarea.

... a scris Veaceslav Platon pe facebook. Potrivit afaceristului, acum are loc, nici mai mult, nici mai puțin, implementarea schemei BEM 2.

Pentru Moldindconbank nu va plăti nimeni niciun bănuț. Companiile lui Plahotniuc au luat deja bani din această bancă pentru... a o cumpăra. Banii vor fi rotiți prin conturi străine și se vor întoarce în Republica Moldova sub forma de „bani bulgari”. Mai departe, totul se va desfășura după schema deja aplicată în 2014. Plahotniuc e consecvent - noi alegeri, o nouă bancă, un nou miliard. Apropo, banii din două companii de asigurări, Moldasig și ASITO, 200 de milioane, el deja i-a scos, lăsând companiile să moară încet. Vreau să-i văd pe cei de la FMI și Banca Mondială, care se bucurau nespus de „reformele din sectorul bancar al Republicii Moldova” și de lupta cu „acționarii netransparenți”. Iar domnul Plahotniuc poate spune cu mândrie, ca în filmul „Ironia sorții”: odată la fiecare patru ani, în ajun de alegeri, noi cu prietenii jefuim o bancă și luăm un miliard de dolari.

... conchide Veaceslav Platon în postarea sa pe facebook. Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la apelul telefonic, pentru a beneficia de dreptul la o replică. Amintim că Sergiu Cioclea a demisionat din funcţia de guvernator al BNM pe 20 noiembrie 2018. El a declarat că ”are sentimentul misiunii îndeplinite” și a plecat din funcție din motive personale. Agenția Proprietății Publice a cumpărat recent, în numele Guvernului, pachetul de 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank, în care Veaceslav Platon era acționar, iar apoi le va vinde investitorului bulgar Doverie United-Holding AD. Potrivit portalului mold-street.com, termenul limită de vânzare a băncii este 26 februarie, imediat după alegerile parlamentare. Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor, Platon ar fi controlat Moldinconbank și MoldovaAgroidbank, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group. Platon a declarat că nu era beneficiarul sau proprietarul acestor societăți, ci a reprezentat doar investitorii și le-a gestionat activele. Banii de la vânzarea Moldinconbank, dar și a altor active, ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat Băncii de Economii de către Veaceslav Platon.

BNM, despre declarațiile lui Platon

În replică, reprezentanții Băncii Naționale au declarat într-un comunicat că este vorba despre „o părere subiectivă” a lui Platon, „exprimată în mod tendenţios de o persoană interesată şi nu corespunde adevărului”. Asta deoarece compania DOVERIE UNITED-HOLDING AD nu a primit vreodată refuzul BNM, aşa cum se vehiculează. În Consiliul băncii sunt experţi străini profesionişti şi imparţiali, iar actualul cadru juridic exclude posibilitatea unor scheme frauduloase prin intermediul instituțiilor financiare licenţiate, se mai spune în comunicatul BNM.

Opinia ta contează. Comentează!