18:03:37 16.04.2024
Stiri

Scenariu postelectoral din R. Moldova, discutat în Parlamentul României: „Rusia își mută hotarul pe Prut”

Politică 20.02.2019 13:19 Vizualizări1862 Autor: Ziarul National
Scenariu postelectoral din R. Moldova, discutat în Parlamentul României: „Rusia își mută hotarul pe Prut”


Pe 25 februarie curent, adică imediat după alegerile parlamentare din R. Moldova, Rusia și-ar putea „muta hotarul pe Prut”, este avertismentul deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Parlamentul României, care a prezentat astăzi, în Camera Deputaților, o declarație politică cu privire la scenariul „ce poate deveni realitate” în stânga Prutului.

O asemenea răsturnare de situație ar reprezinta „cel mai mare risc de securitate” pentru România.

„Pe 25 februarie, Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. Nu, nu este un titlu de roman sau film științifico-fantastic, nici un articol dintr-o publicație care face din știrile false o politică editorială. Este o realitate pe care avem toate șansele să o trăim în urma alegerilor parlamentare care vor avea loc, în cel de-al doilea stat românesc, peste câteva zile. În această situație geopolitică dramatică, România are partea ei de vină, pentru că nu a avut niciodată o strategie coerentă și consecventă în privința Republicii Moldova. În primul rând, nu există nicio instituție care să se ocupe de relația cu cel de-al doilea stat românesc. În al doilea rând, proiectele care sunt implementate nu au o abordare serioasă din partea statului român. Asistăm, de foarte multe ori, la o condiționare politică și la o alocare de fonduri în baza unor afilieri politice a guvernării de la Chișinău”, a acuzat Codreanu, care este originar din R. Moldova.

Potrivit legislatorului de la București, statul român ar trebui să implementeze mai multe proiecte în R. Moldova.

„Aș începe cu acel proiect care se numește „Spațiul Informațional Comun”. Nu poți să ai pretenții atunci când vorbești despre percepția atât a României, cât și a valorilor europene în Republica Moldova, dacă abandonezi cetățenii moldoveni unei propagande acerbe a Federației Ruse, care ocupă peste 80% din spațiul media din Republica Moldova. Nu este eficient să sprijini financiar generos infrastructura de peste Prut, fără să condiționezi rezonabil o promovare mediatică a investiției făcute.

Un alt proiect, blocat momentan, este cel legat de conectarea energetică. Realizarea acestui deziderat strategic ar contribui la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente şi ar asigura un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei Republicii Moldova, cât și conectarea cu piața energetică europeană. Proiectul ar reprezenta un atu în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova prin rute pro-ruse alternative şi ar contribui la consolidarea parcursului proeuropean al ţării”, cităm din declarația lui Constantin Codreanu.

Deputatul a amintit că Parlamentul României a blocat anterior inițiative legislative care prevăd facilitarea accesului pe piața muncii din România a celor care nu dețin cetățenia română: „În fond, obiectivul este salvarea acestor oameni din ghearele propagandei sovietice”.

„Acum un an, vorbeam, de la această tribună, despre cele 14 poduri de peste Prut care au fost distruse de sovietici și pe care, în continuare, ezităm să le refacem. Mai mult decât oricând, prezența Rusiei la Prut, asigurată prin forțe politice din Republica Moldova obediente Moscovei, reprezintă cel mai mare risc de securitate pentru România. Altfel spus, investițiile românești dincolo de Prut și implementarea unor politici de stat coerente reprezintă un beneficiu direct atât pentru românii din cel de-al doilea stat românesc, cât și pentru statul român”, susține Constantin Codreanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md