‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Golban: „Pot spune că BioFach este cea mai reușită și utilă expoziție cu...

Igor Golban: „Pot spune că BioFach este cea mai reușită și utilă expoziție cu produse ecologice din lume”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În perioada 13-16 februarie curent, în Germania, s-a desfășurat cea mai mare expoziție de comerț cu produse ecologice din lume – BioFach, la care au participat și șase producători eco de la noi din țară. Companiile fac parte din cadrul unei delegații a Asociație Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Printre companiile participante la eveniment a fost și Biantti – cu cele mai gustoase nuci, migdale și alte produse ecologice, a cărei director este Igor Golban. În cadrul unui interviu acordat Agorbiznes, acesta ne-a relatat despre impresiile cu care s-a întors de la expoziția BioFach.

„Am participat la expoziție cu produse autohtone, cum ar fi: nuci, migdale, uleiuri, semințe de floarea soarelui și făină de migdale. De când am inițiat afacerea, am reușit să particip la mai multe expoziții, cum ar fi: în Italia, Rusia. Dar pot spune cu certitudine că, BioFach este cea mai reușită și utilă pentru producători. Nu cred că există o expoziție mai valoroasă în lume cu produse bio decât BioFach. La celelalte se pune accent mai mult pe fructe și legume, nu pe calitatea adevărată a acestora. La această expoziție parcă și aerul era „eco”. Am văzut o multitudine de produse sănătoase și gustoase care pot fi fabricate și în Moldova. M-am întors acasă cu multe idei și planuri pentru a-mi dezvolta afacerea”, a spus Igor Golban pentru Agrobiznes.

Igor Golban susține că, astfel de expoziții sunt absolut necesare producătorilor, deoarece anume comunicând cu alți expozanți poți determina ce-i lipsește produsului tău și cum acesta poate fi îmbunătățit.

„Am înțeles că ceea ce producem în cadrul fermelor din Moldova nu este nici pe departe valorificat pe deplin. Mi-a plăcut mult ideea de a produce făină, fulgi, cremă, uleiuri caramelizate, îndulcite, sărate din migdale și nuci. La fel, producătorii eco de peste hotare pun accent pe ambalaj, uleiul fiind vândut în sticluțe de diferite volume și în ambalaj deosebit. Probabil, după această expoziție voi avea un an de zile de lucru, până la următoarea expoziție Biofach. Produsele prezentate de producătorii de la noi din țară au fost apreciate de către vizitatorii străini, doar că prea puțini cunoașteau câte ceva despre Republica Moldova. Aceștia credeau că nucile și migdalele au fost produse în California, deoarece anume acolo este așa calitate. Sunt sigur că încetul cu încetul vom deveni cunoscuți. Am făcut schimb de cărți de vizită cu o mulțime de potențiali cumpărători. Piața de la noi din țară este mică, iar oferta și potențialul mare. Nu cred că vom avea succes fără export”.

Am întrebat fermierul ce le lipsește producătorilor eco de la noi din țară pentru a iniția exportul în UE și a avea succes pe aceste piețe.

„Pentru a exporta pe piețele UE, producătorii ecologici din țară au nevoie, în primul rând, de calitate. Adică fructe, legume sau alte produse ce au fost crescute cu adevărat fără administrarea pesticidelor și, nemijlocit, au nevoie de certificare. Calitatea este verificată minuțios de către instituții în UE și nu este suficient un simplu certificat. Dar, odată ce ai găsit un client și corespunzi cerințelor ești asigurat cu o cerere practic constantă. Evident, este nevoie permanent de schimbare. Noi, spre exemplu, în acest an vom obține prima recoltă la cătină, iar la această expoziție am aflat cum pot exporta aceste fructe întreprinderilor din UE. Procesatorii de acolo au nevoie de calitate, iar noi o putem asigura”, a conchis producătorul.

Expoziția „BioFach 2019” a reunit peste 3200 de expozanți și este locul perfect pentru a promova produsele eco din întreaga lume.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›