‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTB Fruit Moldova riscă să plătească o amendă record de 13 mln de lei...

TB Fruit Moldova riscă să plătească o amendă record de 13 mln de lei pentru evaziune fiscală

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O companie din nordul țării – TB Fruit Moldova – ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, anunță realitatea.md.

În urma controalelor, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o serie de încălcări privind activitatea rezidentului parcului industrial „Edineț”. Inspectorii au constatat că întreprinderea a transferat milioane de lei în afara țării sub pretextul efectuării unor analize tehnice ale produselor. Fiscul nu recunoaște aceste costuri, fiind extrem de ridicate, comparativ cu ale altor companii, care la rândul lor suportă costuri mult mai mici în acest sens.

Solicitați de sursa citată, responsabili din cadrul Direcției Administrare Fiscală Nord au declarat că în a două jumătate a anului 2018, TB Fruit Moldova a fost supusă unui control fiscal general pentru ultimii ani de activitate. În cadrul controlului au fost depistate operațiuni care au dus la neplata impozitelor în valoare de aproximativ 8 milioane de lei. Totodată, caracterul operațiunilor sunt calificate ca evaziune fiscală, ceea ce a dus conform procedurilor la aplicarea amenzilor corespunzătoare, în valoare de 5 milioane lei. Actul de verificare și constatările au fost transmise către TB Fruit Moldova.

Administratorul companiei, Sergiu Jăpălău, a comunicat pentru sursa citată că nu este de acord cu rezultatele controlului efectuat de Fisc. Potrivit lui, întreprinderea va depune o contestație prin care își va argumenta poziția, conform procedurii legale stabilite.

TB Fruit Moldova face parte din grupul ucrainean TB Fruit, care deține companii atât în Ucraina, cât și în Polonia. Potrivit openmoney.md, fondatorul TB Fruit Moldova este compania off-shore Avantika Consulting Limited, rezident al Ciprului. Presa străină scrie că holdingul TB Fruit nu este la prima abatere. În trecut compania ar mai fi comis careva fraude în Ucraina și Polonia, iar banii au fost ulterior scoși în zonele off-shore.

Potrivit realitatea.md, venirea T.B. Fruit în Moldova în 2013 a fost scandaloasă. Conducerea de atunci a Ministerului Economiei a fost învinuită public de lobby excesiv în favoarea intereselor holdingului, motiv fiind faptul că TB Fruit a construit o fabrică în condiții preferențiale, infrastructura costisitoare fiind construită din banii statului, iar terenul le-a fost închiriat gratuit. Deși a fost promovat ca unul dintre cele mai mari proiecte investiționale, autoritățile fiscale consideră că întreprinderea operează scheme de scoatere a capitalului din Moldova. Investitorul care lucrează timp de cinci ani a folosit fonduri bugetare pentru a-și dezvolta întreprinderea, iar profiturile de milioane ar fi transferate din țară în străinătate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›