image
Sursa foto: people.com

A murit celebrul designer Karl Lagerfeld, creatorul de modă al casei Chanel

Karl Lagerfeld, creatorul casei Chanel s-a stins din viață. Legendarul designer a murit astăzi, la vârsta de 85 de ani.

El fusese internat de urgenţă luni seară la un spital din Paris.

Zvonuri cu privire la moartea sa au circulat încă de luni, dar au fost desminţite imediat.

O adevărată legendă a modei internaţionale, Karl Lagerfeld conducea casa de modă Chanel din 1983.

Cine a fost Karl Lagerfeld

KarlKarl

La 14 ani, se afla într-un oraș nou, încercând să-și croiască un viitor. Din când în când, mai primea vizite din partea tatălui, care avea un birou la Paris. A locuit într-un hotel o bună bucată de vreme, apoi alături de o prietenă de familie.

Primul lucru pe care și l-a cumpărat a fost o pereche de ochelari. Mama sa îi interzisese să poarte așa ceva, când a mărturisit că nu vede bine la tablă, și i-a pus în vedere că „toți copiii cu ochelari sunt urâți și fiul ei nu va purta niciodată așa ceva, obligându-l să stea în prima bancă.

Purta gulere înalte, așa cum se obișnuise din copilărie, după modelul tatălui său, a cărui ținută i s-a părut mereu extrem de chic „față de ceilalți părinți tineri nestilați ai altor copii. Voia să se facă ilustrator, caricaturist sau să se apuce de animație. Știa germana, engleza, franceza și italiana, pentru că a avut ocazia să studieze în particular înainte de a merge la școală, plus că a avut parte de o familie poliglotă.

La 17 ani, exasperat de reclamele care împânzeau Parisul, promovând un concurs sponsorizat de International Wool Secretariat, a trimis câteva schițe. A fost anunțat că a câștigat marele premiu pentru designul unei haine, surclasând aproape 200.000 de candidați din toată lumea.

În același timp, Yves Saint Laurent primea premiul pentru cea mai bună rochie. A renunțat la „t-ul din coada numelui și a acceptat imediat un post la Pierre Balmain. Peste trei ani, se muta la Jean Patou, unde spune că s-a plictisit vreme de doi ani, și a tot încercat să se întoarcă la școală, însă, în cele din urmă, a devenit designer șef. Despre acea perioadă petrecută în mare parte la shootinguri pe plajă, spune că a fost plină de lecții de viață. Sprijinit de familie, a reușit să-și deschidă un magazinaș în Paris. Deseori, a urmat sfaturile lui madame Zereakian, prezicătoarea turcoaică a lui Christian Dior. Aceasta-i repeta mereu că va avea mare succes în modă și parfumerie, dar are de ales între viață de familie și carieră, pentru că, sub nicio formă nu se va putea bucura de amândouă.

Plictisit de modă din Paris și de bluzele croșetate și colorate ce i-au populat o vreme rafturile, a plecat la studii în Italia. A lucrat pentru Fendi, iar la începutul anilor 70, a trecut la Chloé. Colecția Deco din 1972 i-a adus faima internațonală.

În 1975, a lansat Parfums Lagerfeld, care, în scurt timp, s-a dovedit o investiție de succes. Compania The Karl Lagerfeld S.A. a fost cumparată în 1982 cu suma de 26 de milioane de dolari de un grup britanic ce aparține companiei Richemont Holding din Elveția, condusă de Lord Douro. În 1997, drepturile pentru brandul Lagerfeld i-au fost revândute regelui modei.

Dupa o întâlnire cu Alan Wertheimer și fratele său Giano, care patronau casa Chanel, Lagerfeld a avut aproape un an de gândire privind o eventuală colaborare. În cele din urmă, a acceptat. A venit la Chanel în 1983, unde, după cum spun unii critici, a reușit să „chanel-izeze” spiritul vestitei Coco. A fost respectat pentru că a revitalizat o casă muribundă, o instituție a modei, dând tonul altor afaceri asemănătoare. Niciun altul n-a reușit să exploateze atât de bine moștenirea unei case de modă așa cum a făcut-o Lagerfeld, grație căruia familia Wertheimer are venituri anuale de peste 4 miliarde de dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: