Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Câte milioane a cheltuit Partidul…

Câte milioane a cheltuit Partidul Democrat pentru promovarea referendumului din 24 februarie

Foto: ntv.md

Până la 15 februarie curent Partidul Democrat a cheltuit aproape 24 de milioane de lei pentru promovarea referendumului republican consultativ din 24 februarie. Banii au fost utilizați în totalitate pentru serviciile de publicitate în mijloacele de informare în masă, dar și pentru panourile instalate prin țară.

Conform rapoartelor financiare depuse la Comisia Electorală Centrală, în doar două săptămâni, peste 700 de persoane au făcut donații de circa 11 milioane de lei pentru Partidul Democrat și promovarea referendumului. Cele mai mici donații sunt de 3 mii de lei, iar cele mai mari donații ajung la 70 de mii de lei.

PDM declară că pentru promovarea referendumului a utilizat 23 739 482 lei, bani care practic în totalitate au fost utilizați pentru publicitate. Peste 22 milioane de lei au fost cheltuite pentru publicitatea TV, circa 150 de mii de lei pentru publicitatea radio, iar peste un milion de lei au fost utilizați pentru instalarea panourile stradale pe care apar candidații democrați care promovează refrendumul.

Foto: Facebook/Nicolae Balaur

Referendumul din 24 februarie va costa pe 10 milioane de lei. Potrivit președintei CEC, Alina Russu, cele 10 milioane de lei vor fi utilizate pentru procurarea materialelor și documentelor electorale, a buletinelor de vot, precum și pentru legitimații, formulare și procese verbale.

Întrebările la care vor trebui să răspundă cetățenii:

  1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?
  2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?

La 13 noiembrie 2018, Vladimir Plahotniuc a anunțat de la tribuna Partidului Democrat despre implementarea unei reforme politice pentru optimizarea Parlamentului. În acest scop, liderul democrat a anunțat organizarea unui referendum în vederea micșorării numărului de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la asigurarea controlului cetățenilor asupra activității deputaților.

„Odată cu petrecerea alegerilor parlamentare din 24 februarie, apare desigur un moment oportun pentru desfășurarea referendumului concomitent cu acest scrutin parlamentar, fără ca să cheltuim suplimentar banii publici”, a spus Plahotniuc.

Proiectul de hotărâre cu privire la organizarea referendumului a fost votat în ultima ședință deplină a actualului Legislativ. Pentru că în 2014 a existat o încercare fără succes de a organiza un referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare, democrații au fost nevoiți să modifice legislația astfel încât inițiativa lor să fie posibilă. Această modificare a trecut însă fără a fi observată de deputații din opoziție sau de cetățeni.