Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul dintre cei mai deștepți studenți ai Republicii Moldova”, „Mă irită prezența voastră”. Acestea sunt doar câteva replici care au venit la adresa echipei Moldova.org, prezentă la o întâlnire electorală cu deputatul și candidatul Constantin Țuțu în satul Trușeni, din circumscripția 33.

Pe lângă replicile tăioase, mulți tineri au refuzat să mai participe la întâlnire, fiind incomodați de prezența jurnaliștilor, care a fost și motivul pentru care politicianul nu a mai intrat în sala Casei de Cultură, unde urma să aibă loc întrunirea.

***

Campania electorală a deputatului PDM, Contantin Țuțu, pe circumscripția 33, a început cu mult timp înainte de 25 ianuarie 2019. Politicianul a fost prezent aproape la toate evenimentele de interes din comuna Trușeni. De exemplu, unele drumuri din localitate au fost reparate „la inițiativa lui”, așa cum a menționat pe pagina acestuia de Facebook. De asemenea, „la inițiativa” candidatului Țuțu, a fost lansată, în toamna 2018, ruta nr. 34 spre Trușeni. Asta chiar dacă , în toamna 2017, localnicii au protestat de nenumărate ori, au bătut la uși și au cerut rezolvarea problemei transportului public. Mai mult, Țuțu a fost prezent și la hramul satului (21 noiembrie 2018), când a avut loc inaugurarea pomului de Crăciun, unde a mai împărțit papuci de cauciuc oamenilor și alte daruri.

***

Odată cu începerea campaniei electorale oficiale pe 25 ianuarie, Constantin Țuțu a vizitat comuna Trușeni, aproape zilnic. Pe 26 ianuarie, a mers într-o regiune a satului, iar a doua zi – în altă mahala. Pe 28 ianuarie a mers, însoțit de fosta ministră a Sănătății Silvia Radu, la Centrul de Sănătate Trușeni. La întâlnirile respective au fost prezenți și primarul, viceprimarii, dar și alți membri PDM, lucru care nu s-a întâmplat atunci când au venit alți candidați de pe aceeași circumscripție în comună. Mai mult decât atât, se pare că întâlnirile s-au petrecut în secret, întrucât nu a fost făcut nici un anunț public despre aceste evenimente electorale.

Totuși, datorită unui tânăr membru al organizației de tineret democrat, care a publicat anunțul despre întâlnirea tinerilor cu Țuțu la Casa de Cultură într-un grup pe Facebook, am aflat și noi.

Enlarge

1-6
Întâlnirea electorală din 28 ianuarie la Centrul de Sănătate Trușeni

Ora 17:50, 29 ianuarie. S-au apropiat de locul evenimentului primarul satului Ion Apostol, viceprimarul Victor Masleaev, viceprimarul Lilian Bernat, directoarea Casei de Cultură Stela Munteanu.

„Vine domnul deputat Contantin Țuțu cu tinerii să se adune, e campanie electorală”, a spus viceprimarul Bernat. Al doilea viceprimar nu dorește să discute cu presa. Zice că e funcționar public până la 17, dar la întâlnirea cu Țuțu a venit „în ospeție”, să vadă ce fac băieții. „Nu fac campanie electorală. Nu am dreptul”, a declarat Masleaev. Întrebat ce a făcut pe 28 ianuarie la Centrul de Sănătate Trușeni, în compania candidatului PDM Țuțu, când, de fapt, trebuia să fie la serviciu, funcționarul a zis că fusese la medic, la control.

Ora 18:00. Într-o încăpere rece a Casei de Cultură a satului Trușeni s-a adunat administrația publică locală și câțiva tineri. Cei mai mulți au preferat să rămână afară.

Ora 18:30. Nici urmă de Constantin Țuțu. Cei din sală discută despre taraful localității și lipsa instrumentelor, despre stadionul de fotbal, despre Casa de Cultură și despre cum tinerii vor să organizeze activități pentru animarea vieții satului. Cei prezenți sunt încă deranjați de prezența echipei Moldova.org.

Ora 19:00. S-a ajuns la ora când evenimentul trebuia să se încheie. De ce nu a mai venit candidatul Constantin Țuțu, nu am aflat. Primarul satului, Ion Apostol, a declarat că nu a fost informat despre venirea politicianului la întâlnire, chiar dacă înaintea evenimentului, cei doi viceprimari au confirmat lucrul acesta.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1911047659023858/?__xts__%5B0%5D=68.ARASzOuxDAgg8e-gV87lEx32gn6h_65D1FCiEWy9aPoN8Sy2AtycZ3vdtuqMyYIyAntzuPxsRjHTCZeFjfmFcI4RUI7dfSjEwDfZregQUM_ytbCZEILbVknNz0_qv9xXXflWPfJsCZIDUeZdcD9RDDFOP2gPvwBgszMnMCQrSAkLtw1wdZvR8jz3Xs6XgIPYKmoqtLS0XaTxIBYcWBsz9kDk4zB9utmgaBRvju7GuDUb-vaaijV7tVtcOx2Tgj0Trv25X9hbD4ohGDPZTK4_iiq4KZLdM-Dk_OQFmFSeigywA285rah4fXy2MT4AVMFoFAYjfwlldanzbw&__tn__=-R

La fel ca viceprimarul Masleaev, primarul spune că a fost în vizită la șefa Centrului de Sănătate ca să discute despre ședința consiliului de administrație. Și… exact atunci apăruse candidatul Țuțu, însoțit de fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu. „Păi, am mai nimerit și cu alte persoane vajnice acolo, câteodată, să știți… Nu m-a telefonat nimeni, cu părere de rău, că am pățit, într-adevăr, rușinea. […] Nu am putut să plec, să mă întorc cu spatele și la doamna ministră, și la domnul candidat”, a declarat primarul satului.

Despre contribuția exactă a candidatului Țuțu în repararea drumurilor, deschiderea rutei nr. 34 de troleibuz, primarul spune că nu ne poate oferi informații. „Văd că lucrările merg, este un lucru pozitiv”, a declarat Ion Apostol, fără să menționeze exact despre ce lucruri este vorba.

Constantin Țuțu nu a răspuns la telefon să ne spună de ce nu a venit la întâlnirea cu tinerii, din 29 ianuarie. Totuși, presupunem că acesta a fost informat despre prezența echipei de filmare Moldova.org în Casa de Cultură de la Trușeni, unde urma să aibă loc întrunirea cu tinerii. Lilian Bernat, viceprimarul comunei, membru PDM, a menționat că Țuțu ar avea ședințe și să încercăm să-l telefonăm seara. Acesta nu a răspuns nici până în prezent.