Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate. Blocul ACUM cere adoptarea unei decizii de urgență, pentru a crește șansa alegătorilor de peste hotare să voteze la alegerile parlamentare.

Maia Sandu a declarat că soluția nu este nici pe departe una ideală, dar ar fi o soluție de compromis.

„Am expediat astăzi CEC o scrisoare pentru a lua o decizie de urgență prin care să permită votul cu buletinul de identitate în afara țării. Așa cum se permite cetățenilor R.Moldova care locuiesc pe teritoriul țării să voteze cu buletinul de identitate, aceeași regulă să se aplice și pentru concetățenii noștri din afara țării. Este o soluție care nici pe departe nu este ideală, dar ar fi una de compromis, care ar crește șansa oamenilor să voteze”, a menționat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai spus că așteaptă de la CEC un răspuns imediat pentru că altfel mai mult de 15 la sută din cetățenii noștri nu vor fi lăsați să voteze. Atunci o să apară întrebări serioase în raport cu legitimitatea acestor alegeri.

„CEC minte cu nerușinare, operează cu cifre nerealiste, vorbește că la alegerile precedente au fost mai puțin de 200 de oameni care au votat cu pașapoarte expirate. Nu este adevărat și la întâlnirile pe care le avem primim dovezi clare că sunt foarte mulți cei care au pașapoartele expirate”, a adăugat ea.

Reamintim că blocul ACUM a organizat o acțiune de protest în fața CEC prin care a solicitat să se permită alegătorilor de peste hotare să voteze în baza pașapoartelor expirate. Ulterior, CEC a declarat că nu poate interveni în modificarea legii și a amintit că Curtea Constituțională s-a expus pe acest subiect.

„Aș îndemna concurenții electorali să nu îndemne CEC să meargă la încălcarea legii, deoarece asta ar fi o încălcare a legii. Codul Electoral stabilește foarte exhaustiv care sunt documentele în baza cărora cetățenii Republicii Moldova își realizează dreptul la vot atât în țară, cât și peste hotare. Nu este o decizie pe care trebuie să o ia CEC. A trecut o lună de când Curtea Constituțională s-a expus deja pe acest subiect”, a declarat președinta CEC Alina Russu.