11:23:10 18.04.2024
Stiri

Premieră în Autonomia Găgăuză: Cei care vor să candideze la funcția de bașcan, OBLIGAȚI să treacă un test privind cunoașterea limbii găgăuze

Politică 19.02.2019 15:22 Vizualizări1523 Autor: Ziarul National
Premieră în Autonomia Găgăuză: Cei care vor să candideze la funcția de bașcan, OBLIGAȚI să treacă un test privind cunoașterea limbii găgăuze


Cei care vor dori să se înregistreze pentru a candida la alegerile pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze vor trebui să treacă un test prin care să demonstreze că cunosc limba găgăuză. Este pentru prima dată când se implementează o astfel de măsură.

Potrivit nokta.md, citată de „Radio Chișinău”, cei care nu vor trece acest test, nu vor fi înregistrați pentru a participa la alegeri. Astfel, pretendenții la funcția de bașcan vor trebui să țină un discurs în limba găgăuză și să citească un text de 200-300 de cuvinte, scris în aceeași limbă. Va fi apreciată capacitatea de a-și exprima gândurile în limba găgăuză, precum și cultura vorbirii.

Testul va fi dat în fața comisiei lingvistice, adoptată de Comisia Electorală a Centrală a Găgăuziei, care va oferi un certificat persoanei care a susținut testul.

Sursa citată menționează că din comisia lingvistică respectivă fac parte reprezentanți ai Comitetului executiv din regiune, care este condus de Irina Vlah - actualul bașcan și singura persoană care, deocamdată, și-a manifestat interesul de a participa la alegeri și, astfel, ar putea exista un conflict de interese.

Alegerile pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze vor avea loc la 19 mai.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md