23:41:56 19.04.2024
Stiri

Documente INEDITE, inclusiv despre ARESTAREA separatistului Smirnov, în cartea „Adevărul despre AGRESIUNEA rusă din Transnistria”, lansată la Chișinău: „Avocatul nostru împotriva ursului violent și înarmat trebuie să fie SUA și țările occidentale”

Social 19.02.2019 18:30 Vizualizări3607 Autor: Ziarul National
Documente INEDITE, inclusiv despre ARESTAREA separatistului Smirnov, în cartea „Adevărul despre AGRESIUNEA rusă din Transnistria”, lansată la Chișinău: „Avocatul nostru împotriva ursului violent și înarmat trebuie să fie SUA și țările occidentale”


„Adevărul despre agresiunea rusă din Transnistria”, o carte care prezintă dovezi documentare inedite despre originea și cauzele războiului din 1992 din Transnistria, a fost lansată astăzi la Chișinău de către colonelul Valeriu Cerba, participant la conflictul armat, fiind responsabil inclusiv de misiuni speciale.

Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, prezent la lansare, a declarat că Valeriu Cerba a folosit „materiale concrete”, începând de la istoria teritoriului din stânga Nistrului locuit de români-moldoveni. De asemenea, în carte este documentat și episodul arestării liderului separatist Igor Smirnov, despre care Snegur spune că a fost eliberat ulterior „în baza unei decizii colective”, cel al prevenirii unei catastrofe ecologice, al semnării acordului moldo-rus de încetare a focului, în total 64 de episoade.

„Materialul factologic este impunător și veridic și îndreptățește întru totul titlul cărții. Este, într-adevăr, o agresiune rusă care, din păcate, continuă și astăzi”, a declarat Mircea Snegur.

Potrivit istoricului Anatol Țăranu, cartea prezintă lucruri captivante ce ne fac să înțelegem ce s-a întâmplat cu adevărat în 1992 și presiunile la care a fost supus acest teritoriu pentru a rămâne sub influența Federației Ruse.



Datorită faptului că a fost participant la războiul din 1992, Valeriu Cerbă prezintă în carte lucruri inedite, inclusiv în baza unor misiuni speciale pe care le-a îndeplinit.

Valeriu Cerba și-a amintit la lansarea cărții că, în 1992, a fost lansată „o idee năstrușnică” de a arunca în aer munițiile Armatei a 14-a stocate la Cobasna, dar i-a oprit ministrul Antoci, spunând că astfel ar exploda „jumătate de Europă”: „Nu știam că acolo erau adunate 40 de mii de tone de armament”.

„Noi ne luptam cu un elefant, fiind în poziția de șoricel. Am scris și despre consecințele juridice ale acordului moldo-rus, care a fost unul dezavantajos pentru noi. (...) Actualmente ne-am pomenit, 28 de ani, cu trupe străine, cu o clasă politică și o societate puternic dezbinate, într-o sărăcie cumplită, copleșiți de instabilitate. În condițiile actuale, avocatul nostru împotriva ursului violent și înarmat trebuie să fie SUA și țările occidentale, România trebuie să joace ca un actor important în această zonă și necondiționat trebuie de schimbat formatul pacificatorilor, fiindcă e unicul caz în lume când părțile antrenate în conflictul militar au statut de pacificatori și mediatori. Deci, agresorul a îmbrăcat peste noapte haina de pacificator, mediator și garant. Iată haina asta noi trebuie s-o dezbrăcăm și să-i trimitem acasă și să evacuăm de pe teritoriul nostru Armata a 14-a”, a spus Valeriu Cerba.

Valeriu Cerba a lucrat la această carte timp de zece ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md