image
Sursa foto: hamhigh.co.uk

Mormântul lui Karl Marx din cimitirul londonez Highgate, vandalizat pentru a doua oară în două săptămâni

Mormântul filosofului Karl Marx din cimitirul londonez Highgate a fost vandalizat pentru a doua oară în două săptămâni, potrivit The Guardian citat de News.ro.

Cu vopsea roşie, cuvintele "Doctrina urii", "Arhitect al genocidului" şi "Memorial al holocaustului bolşevic" au fost scrise pe mormântul filosofului german.

Monumentul din nordul Londrei a fost atacat cu ciocanul pe 5 februarie, după ce societatea care administrează cimitirul a spus că "mormântul nu va mai fi la fel niciodată".

Ultimul incident, care pare că a avut loc vineri noapte, a fost anunţat de Maxwell Blowfield, în vârstă de 31 de ani, care a văzut pagubele când a vizitat cimitirul, sâmbătă dimineaţă.

El a declarat: "Este păcat. Vopseaua roşie va dispărea, presupun, dar să vezi acest tip de deteriorare - şi să vezi că se întâmplă de două ori, nu e bine. Nu aş vrea să spun cine şi de ce a făcut-o, dar este clar că cineva foarte critic la adresa lui Marx şi a acelei părţi din istorie. Sunt doar surprins că în anul 2019 cineva mai simte nevoia să facă astfel de gesturi".

În urmă cu două săptămâni, partea cea mai veche şi mai fragilă a monumentului, o placă de marmură pe care este menţionat numele persoanelor înmormântate, a fost lovită de mai multe ori cu un instrument metalic contondent.

Nimeni nu a fost arestat în urma primului incident, descris pe administratori drept "un atac deliberat şi susţinut".

Monumentul este deţinut de Marx Grave Trust, care este reprezentat de Marx Memorial Library în Clerkenwell.

Autorul "Capitalului" este una dintre personalităţile cele mai cunoscute din cimitirul Highgate, din nordul Londrei. Pentru a se reculege la mormântul autorului "Manifestului Partidului Comunist", vizitatorul trebuie să plătească un bilet de intrare în acest cimitir unde este îngropat şi scriitorul George Eliot.

Karl Marx s-a mutat la Londra în 1849 şi a trăit în capitala britanică până la moartea sa, în 1883.

Filosoful şi teoreticianul german a fost iniţial îngropat în mormântul soţiei sale, pe o mică alee, dar în 1956 un nou monument cu un bust generos, finanţat de un fond din partea Partidului Comunist Britanic, a fost instalat într-un loc mai vizibil, sunt explicaţiile de pe site-ul cimitirului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: