image
Sursa foto: Jurnal.md

Sesizare către organizaţiile internaţionale privind acţiunile Federaţiei Ruse în cazul piloţilor moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a sesizat mai multe organizaţii internaţionale privind „acţiunile inadmisibile” ale Federaţiei Ruse în cazul celor doi piloţi moldoveni eliberaţi recent din prizonierat din Afganistan şi transportaţi la Moscova.

În sesizare, se face referinţă la tergiversările autorităţilor ruse de a oferi accesul delegaţiei Republicii Moldova către cetăţenii moldoveni aflaţi la Moscova, precum şi la încălcarea normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse.

„Autorităţile moldoveneşti, exprimându-şi îngrijorarea cu referire la un asemenea comportament pe arena internaţională, au solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International și alte instituții, în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional”, se spune într-o declarație a Ministerului de Externe.

Menționăm că cei doi piloți moldoveni, răpiți în Afganistan acum trei ani, au devenit subiect de dispută dintre Președinție și Guvernul de la Chișinău. Autoritățile nu-și dau rând în lupta pentru laurii aducerii acasă a cetățenilor RM.

Cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați prizonieri. Recent, piloţii moldoveni au fost eliberaţi şi se află într-un spital din Moscova.

De menționat că fostul primar de Bălţi, Renato Usatâi, declara încă din luna aprilie a anului trecut că piloţii moldoveni vor fi aduşi acasă doar înaintea alegerilor parlamentare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: