(video) ZdG: Loteria Naţională- Parteneriatul public-privat de la televiziunea lui Plahotniuc, o afacere bulgară cu ramificaţii şi dosare la Chişinău

Plamen Milanov Stefanov, cetăţeanul bulgar care administrează, prin intermediul unei companii înregistrate în Dubai, „Loteria Naţională”, joc pus pe post în fiecare duminică la Prime TV, care aparţine lui Vladimir Plahotniuc, este judecat în R. Moldova pentru „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Acesta este căsătorit de 10 ani cu o moldoveancă şi gestionează la Chişinău mai multe afaceri din domeniul farmaceutic. În ultimii ani, firmele au obţinut milioane de lei din contracte cu statul. Bulgarul este implicat şi în două litigii financiare cu foştii săi asociaţi, scrie ZdG.md

Foto: Prime TV

Pe lângă calitatea de administrator al firmei partenere a Loteriei Naţionale a Moldovei (LNM), Plamen Milanov Stefanov figurează în calitate de administrator al unei companii din grupul „Sopharma AD”, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai holdingului bulgar „Doverie”, care a primit, recent, permisiunea de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni de la Moldindconbank, una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova.

El este și administrator la compania „Sopharmacy MC”, înregistrată în 2017. Aceasta are adresa juridică într-o clădire ce aparţine deputatului democrat Vladimir Andronachi, cu care s-ar afla în relaţii de amiciţie.

Singura ofertă depusă, declarată câştigătoare

14 august 2017. Guvernul a decis necesitatea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea activităţilor LNM, precum şi cerinţele generale privind selectarea unui partener privat. Atunci s-a precizat că vor fi semnate două contracte de parteneriat public-privat, unul pentru dezvoltarea activităţilor Loteriei în sectorul automatelor de joc cu câştiguri băneşti, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice, şi altul pentru dezvoltarea sectorului loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive.

Peste două luni, a fost creată o comisie de selectare a partenerilor privaţi, responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare, iar în Monitorul Oficial a fost plasat un anunţ în acest sens. În concurs au fost înregistrate două oferte, câte una pentru fiecare segment, iar la 2 martie 2018 ofertele au fost deschise. Peste 18 zile, cele două oferte depuse au fost desemnate câştigătoare. Un grup de companii austriece a câştigat concursul pentru dezvoltarea automatelor de joc, iar asocierea operatorilor economici „New Games AD”, „National Lottery AD” şi „NGM SPC Limited” a câştigat concursul pentru „dezvoltarea activităţilor LNM din sectorul loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive”.

Proprietari bulgari, dar companie fondată în Dubai

Compania „NGM SPC Limited” a fost înregistrată la 18 februarie 2018, în Dubai, Emiratele

Arabe Unite (EAU), unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale sau jurisdicţii care protejează secretul fiscal şi o zonă spre care şi autorităţile de la Chişinău şi-au îndreptat atenţia în ultimii ani. Liderul partidului de la guvernare, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a indicat, în ultima sa declaraţie de avere şi interese, o companie cu sediul în Dubai, iar firma care implementează controversatul program al Guvernului „cetăţenie prin investiţii”, la fel, are adresa juridică în capitala EAU.

Pentru a citi întreaga investigație accesați AICI.


Pub