Anticoruptie.md: Fiecare al doilea candidat socialist în circumscripția națională are venituri de milioane sau câteva locuințe

Fiecare al doilea candidat al socialiștilor în circumscripția națională trăieşte pe picior larg. Aceștia indică în declarațiile de avere pentru ultimii doi ani, prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC), venituri de milioane sau câte două-trei locuințe. Pe de altă parte, pe listele PSRM figurează şi persoane care nu au raportat nicio casă și niciun apartament. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat și prezintă topul celor mai bogați și al celor mai săraci membri ai PSRM ce vor ajungă în viitorul Legislativ, scrie anticoruptie.md.

Foto: UNIMEDIA

Deputații cu mai multe locuințe

22 din cei 55 de candidați ai PSRM în circumscripția națională se pot lăuda cu averi impunătoare, mai multe case sau apartamente fiind trecute pe numele lor. Unul dintre cei mai înstăriți candidați în lista PSRM este deputatul Vladimir Țurcan, numărul 20 în buletinul de vot și candidatul socialiștilor în circumscripția Cantemir. Acesta declară în actul prezentat la Comisia Electorală Centrală o casă de locuit de 363,9 metri pătrați, evaluată la 2,2 milioane de lei, precum și trei apartamente, cu suprafața de 80, 94,5 și 103,5 metri pătrați, estimate la 260, 400 și 662 de mii de lei. Toate cele patru imobile îi revin familiei Țurcan prin contracte translative de posesie și de folosință. Socialistul a mai trecut pe hârtie două terenuri, de doi și șase ari, care i-au revenit prin contracte de schimb, în 2001. Valoarea totală a celor două loturi se ridică la 736 de mii de lei. Vladimir Țurcan a mai raportat un automobile de model Lexus, cumpărat în 2016 cu 10 mii de euro. în ultimii doi ani, în bugetul familiei socialistului au intrat 575 de mii de lei, din salariu și pensii.

Alla Pilipețcaia, președinta organizației teritoriale a PRSM în raionul Soroca și directoarea companiei Debut-Sor SRL din Soroca, specializată în producerea mezelurilor, va lupta pentru fotoliul de deputat de pe poziția a noua în lista de partid. Tot ea este candidata socialiștilor în circumscripția nr. 7, Soroca. Conform declarației de avere prezentate la CEC, deține o casă de locuit cu suprafața de 372,5 metri pătrați și tocmai cinci alte spații locative, fără a menționa despre ce fel de spații anume este vorba. Suprafața acestora variază între 21,5 și 83,8 metri pătrați. Socialista mai are în proprietate două loturi intravilane de doi, respectiv 20 de ari. Valoarea totală a imobilelor se cifrează la aproape două milioane de lei. Împreună cu soțul său care activează la Inspectoratul de Poliție din Soroca, Alla Pilipețcaia a încasat în ultimii doi ani circa 359 de mii de lei și alte 63 de mii din pensii și indemnizații. În același timp, 516 mii de lei au ajuns în bugetul familiei socialistei de la Soroca sub formă de dividende de la firma Debut-Sor, pe care a fondat-o.

Și la casă, și la bloc

Pe poziția a 30-a în lista PSRM pentru circumscripția națională și pe poziția a doua în buletinul de vot în circumscripția Ceadîr-Lunga se regăsește deputatul Fiodor Gagauz, care se poate lăuda cu o casă de locuit de 136,9 metri pătrați și tocmai trei apartamente. Primul are 101,2 metri pătrați și a fost achiziționat în 2006 cu 566 de mii de lei, al doilea, cu supratața de 45,3 metri pătrați, a fost cumpărat un an mai târziu cu 22.655 de euro, iar cel de-al treilea, cel mai mare, de 133,3 metri pătrați, evaluat la 820 de mii de lei, a intrat în proprietatea lui Gagauz în 2008. Deși nu raportează niciun automobil, socialistul a indicat în declarația de avere și două garaje de 18 metri pătrați, în care deține diferite cote-părți. În bugetul familiei Gagauz pe parcursul ultimilor doi ani au intrat 595 de mii de lei, din salarii, indemnizații, pensii și vânzarea unui autoturism.

Patru imobile locative au fost raportate de către socialista Lidia Onu, numărul 44 în lista PSRM și președintă a organizației teritoriale Ialoveni a formațiunii politice. Femeia candidează pentru un mandat de parlamentar și în circumscripția uninominală nr. 22, Ialoveni. Pe numele ei și al soțului sunt trecute două case de locuit, cu suprafața de 109,7, respectiv 141,6 metri pătrați, și două apartamente, de 22,5 și 121,1 metri pătrați. Valoarea totală a locuințelor se cifrează la circa un milion de lei. Ea a mai raportat un teren intravilan, 10 loturi arabile și două automobile estimate cumulativ la doar 20 de mii de lei. Lidia Onu declară venituri de 132 de mii de lei din salariul său și al soțului, indemnizațiile de consilier și din vânzarea unui bun.

Alesul local în Consiliul Municipal Chișinău, Serghei Basiuc-Brînzei, care se regăsește pe poziția 45 în lista PSRM pentru circumscripția națională, are în proprietate două terenuri, o casă de locuit de 253,9 metri pătrați și două apartamente, cu suprafața de 57,5, respectiv 64,4 metri pătrați. Cel de-al doilea apartament i-a revenit printr-un contract de donație. Valoarea totală a imobilelor se ridică la aproape două milioane de lei. În ultimii doi ani, socialistul și-a cumpărat și două automobile, pentru care a scos din buzunar 8,5 mii de dolari, în timp ce veniturile acestuia pentru 2017-2018 se cifrează la 436 de mii de lei.

Citește continuarea pe anticoruptie.md.


Pub