Iranul confirmă că lansarea celui de-al doilea satelit a eşuat

Încercările Iranului de a lansa un al doilea satelit pe orbită în ultimele două luni s-a soldat cu un eşec, a anunţat vineri Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC News

Foto: Bitcoin News

Ambele încercări ale Administraţiei de la Teheran de a lansa un satelit pe orbită în ultimele luni au eşuat. În pofida faptului că misiunile spaţiale ale Iranului au eşuat, există posibilitatea unor critici din partea Statelor Unite, care şi-au manifestat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de tehnologia rachetelor cu rază largă de acţiune folosite pentru lansarea sateliţilor, despre care se crede că pot fi folosite drept armament.

Iranul consideră că programul spaţial dezvoltat este o chestiune de mândrie naţională şi respinge faptul că lansarea sateliţilor în spaţiu încalcă în vreun fel rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU.

Anunţul despre primul eşec privind lansarea unui satelit a fost făcut luna trecut. Ministerul iranian pentru Telecomunicaţii a anunţat atunci că satelitul, numit Payam, urma să fie folosit timp de aproximativ trei ani în scopuri de imagistică şi telecomunicaţii.

Iranul a lansat primul satelit propriu în anul 2009, la aniversarea a 30 de ani de la Revoluţia Islamică din anul 1979. Luna trecută, Iranul a sărbătorit a 40-a aniversare a acestui eveniment.

Primele informaţii despre lansarea celui de-al doilea satelit au apărut la începutul lunii februarie, în urma unor imagini din satelit analizate de specialiştii americani. Iranul nu a oferit la acel moment informaţii despre lansare. Imaginile din satelit au fost publicate de compania americană DigitalGlobe şi dovedeau lansarea unui satelit de la Centrul Spaţial Imam Khomeini din provincia iraniană Semnan.

Iranul a declarat în mai multe rânduri că nu doreşte armament nuclear şi că sateliţii nu au o componentă militară. De asemenea, Administraţia de la Teheran consideră că nu încalcă rezoluţiile ONU, care au interzis acest gen de teste.

În ultimii zece ani, Iranul a lansat pe orbită mai mulţi sateliţi, iar în anul 2013 a trimis o maimuţă în spaţiu.


Pub