Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europa de Est contează

Europa de Est contează

Anul 2019 are o importanţă deosebită pentru relaţiile dintre Uniunea Europeană şi vecinii noştri estici: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. În acest an sărbătorim a zecea aniversare a unui parteneriat real şi activ – Parteneriatul Estic (PE).

Mulţi oameni nu au crezut că acest parteneriat va aduce vreo schimbare în regiune, dar ne amintim de emoţiile, care ne-au însoţit pe toţi în primii ani ai PE– sentimentul de a crea o nouă calitate, cu un potenţial de transformare.

De-a lungul anilor, parteneriatul nu a evitat unele dificultăţi. Cu toate acestea, nu doar că a supravieţuit, dar a devenit mai puternic şi s-a dovedit a fi ceva mai mult decât ne-am aşteptat.

Parteneriatul Estic (PE) rămâne singura abordare coerentă a întregii UE faţă de vecinii săi din est. Obiectivele şi priorităţile sale sunt acceptate pe scară largă. El face parte din politica europeană de vecinătate (PEV) şi devine o platformă care facilitează partenerilor aprofundarea relaţiilor cu UE şi discutarea chestiunilor de interes reciproc.

Astăzi putem spune cu toată convingerea că acest parteneriat unic s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes iniţiative a UE în domeniul politicii externe. Are o bază stabilă în valorile comune, drepturile omului, statul de drept, democraţie şi buna guvernare. De asemenea, este întemeiat pe principiul imperativ al dreptului fiecărei ţări de a decide asupra viitorului său – pe care UE şi statele sale membre l-au apărat în unanimitate şi în mod consecvent în aceşti zece ani.

Transformarea politică nu a fost încă pe deplin realizată, mai sunt multe de făcut. Cu toate acestea, majoritatea cetăţenilor din ţările PE împărtăşesc valorile europene şi identitatea europeană, ceea ce îi motivează să depună eforturi pentru a atinge acest obiectiv.

Datorită Parteneriatului Estic, UE şi partenerii săi din Est investesc în dezvoltarea, securitatea şi stabilitatea în Europa de Est.

Ce s-a realizat în ultimii zece ani?

Acordurile de asociere şi acordurile de liber schimb cu Georgia, Ucraina şi Moldova pregătesc terenul pentru reforme şi devin un stimulent pentru dezvoltarea economică, socială şi regională. Acestea oferă economiilor partenere accesul pe piaţa UE, care numără peste 500 de milioane de clienţi şi care este, în primul rând, o piaţă cu norme clare şi standarde de calitate. UE deja este cel mai mare partener comercial pentru cele cinci ţări ale Parteneriatului Estic şi al doilea cel mai mare partener pentru Belarus, cu valoarea comerţului în permanentă creştere.

Ne aşteptăm ca creşterea schimbului comercial să determine o creştere a investiţiilor. UE a lansat Planul de investiţii externe, care oferă antreprenorilor sprijin financiar, garanţii şi asistenţă tehnică. Dezvoltarea comerţului şi a investiţiilor este în interesul nostru economic comun.

Creşterea schimburilor comerciale, a investiţiilor şi a conexiunilor economice tot mai strânse necesită investiţii uriaşe în infrastructura transporturilor, digitală şi energetică. UE a extins recent Reţeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T) în ţările Parteneriatului Estic. Împreună cu Banca Mondială se pregăteşte un plan de investiţii în valoare de aproape 13 miliarde EURO, în cadrul căruia vor fi construite în total 4800 km de drumuri şi căi ferate, precum şi şase porturi.

În domeniul energiei, UE sprijină diversificarea, transformarea, eficienţa energetică şi energia regenerabilă. Ne străduim să reducem în continuare emisiile de CO2 şi să instituim o monitorizare eficientă a acestuia la nivel naţional. Acest lucru e important din punct de vedere al competitivităţii, al dezvoltării economice durabile şi al beneficiilor concrete în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Taxele de roaming

În domeniul digital, încurajăm ţările PE să armonizeze tarifele de roaming între ele, ceea ce va fi primul pas spre armonizarea cu zona de roaming din UE.

Din 2014, peste 30 de mii de tineri au participat la schimburi şi programe de mobilitate şi voluntariat prin intermediul programului Erasmus+. În plus, programul EU4Youth susţine şansele pe piaţa muncii şi antreprenorialul la aproximativ 23 de mii de tineri din ţările partenere.

Cu toate acestea, parteneriatul nostru e mai mult decât acorduri de asociere, zone de liber schimb, călătorii fără viză şi îmbunătăţirea calificării tinerilor. El este, de asemenea, dezvoltarea durabilă şi inovarea. Este imunitatea faţă de ameninţări. Parteneriatul nostru uneşte ţările şi oamenii şi cuprinde o gamă largă de aspecte, inclusiv sprijinirea societăţii civile, pluralismului şi mass-media independente, asigurarea egalităţii de gen şi combaterea discriminării.

De la început, am recunoscut că nu există o formulă universală. De aceea, Parteneriatul Estic este adaptat nevoilor participanţilor săi. Ţările care doresc să se apropie de UE au această şansă – în funcţie de ambiţiile şi ritmul adoptat.

Armenia şi UE au semnat un acord de parteneriat şi cooperare consolidat. Azerbaijan şi Belarus şi-au ales propria cale. În 2017, la Summitul de la Bruxelles, liderii UE şi ai ţărilor partenere au subliniat importanţa adaptării domeniului relaţiilor şi sprijinului la cazuri concrete.

Sprijinul nostru pentru reforme este, bineînţeles, bazat pe realizări. Măsurăm ambiţia prin progres şi prin personalitate politică. Prin urmare, este necesar un puternic sentiment de responsabilitate pentru acest proces. Ţările partenere trebuie să continue să se simtă responsabile pentru realizarea reformelor.

Ambiţii mai mari

Ne aşteptăm ca ţările partenere, care declară ambiţii mai înalte, indiferent de relaţiile lor cu UE, definite prin acorduri, să pună în aplicare reformele. Beneficiile mai mari vor rezulta din implicarea mai mare. Cu toate acestea, regula va funcţiona, în mod analog, în cealaltă direcţie.

A zecea aniversare a PE este o oportunitate de a celebra realizările obţinute. Şi nu doar asta. Anul 2019 va fi un an de dezbatere asupra obiectivelor noastre şi a modului în care le putem realiza.

De ce avem încă nevoie de Parteneriatul Estic, de ce este mai bine să lucrăm împreună şi să rezolvăm problemele împreună? Cum să facem ca această cale de integrare cu Europa, care este asociată cu reforme dificile, să fie atractivă pentru partenerii noştri? Trebuie să reflectăm serios şi profund asupra viitorului relaţiilor noastre şi a ceea ce ne putem oferi reciproc.

Relaţiile cu vecinii din est variază de la o ţară la alta. Cu toate acestea, Europa de Est este importantă pentru UE, la fel cum UE e importantă pentru partenerii noştri estici. Parteneriatul Estic lucrează în ambele sensuri şi ne oferă toate oportunităţile de a învăţa, de a ne adapta şi de a ne influenţa reciproc. Parteneriatul Estic este o politică de transformare, care apropie partenerii din est şi cetăţenii lor de statele membre ale UE, iar pe noi ne apropie de ei.

Ceea ce constituie unicitatea Europei nu este doar politica şi economia, ci şi cultura. Toate ţările Parteneriatului Estic sunt parte a culturii europene. Energia şi capacitatea Europei de a se adapta vor depinde şi de disponibilitatea şi capacitatea sa de a beneficia de tradiţiile bogate şi diverse ale patrimoniului nostru comun.

Trebuie să realizăm acest lucru mai ales că, în jur, se desfăşoară un război de informare şi comunicare. Nu există vreo îndoială că ne aflăm într-o situaţie mult mai bună decât dacă nu ar exista acţiuni comune în cadrul Parteneriatului Estic. Reformele actuale, susţinute de UE, au iniţiat modernizarea vecinilor noştri estici şi au făcut ca societăţile lor să fie mai puternice, mai prospere, iar oamenii să aibă un nivel de trai mai bun.

În pragul deceniului Parteneriatului Estic şi indiferent de concluziile discuţiilor noastre, cea mai importantă chestiune este, pur şi simplu, să ne consolidăm angajamentul de colaborare cu vecinii noştri estici şi să dăm un nou impuls pentru următorii zece ani.

Viitorul cere de la noi atât dedicare, cât şi creativitate, care ne vor permite să elaborăm formula potrivită pentru angajamentul politic şi ambiţie. Trebuie să găsim instrumente potrivite, care vor contribui la menţinerea atractivităţii Parteneriatului Estic ca o forţă motrice de dezvoltare şi modernizare. Trebuie să vorbim despre obiectivele, priorităţile şi mijloacele noastre. Pentru că, în calitate de europeni, atât în UE, cât şi în afara ei, suntem mai puternici împreună.

Acţiunile noastre de azi vor determina ziua noastră de mâine.

Margot Wallström, Jacek Czaputowicz, Tomáš Petříček
Stockholm, Varşovia, Praga, 28 ianuarie 2019