Ce ne promit partidele în această campanie electorală

Au mai rămas doar șapte zile până la alegerile parlamentare și de aceea, partidele politice se grăbesc să viziteze tot mai multe localități din țară, să discute cu cât mai mulți alegători și să facă promisiuni. În acest sens, Moldova.org a decis să enumere câteva dintre promisiunile pe care le fac unele partide de pe circumscripția națională.

Sloganul Partidului Democrat din Moldova (PDM) este: „Fapte bune, nu vorbe”. În timpul campaniei electorale, democrații se laudă cu o serie de lucruri făcute din banii luați din bugetul de stat și împart promisiuni. PDM le dă asigurări alegătorilor că „neapărat” pensionarii nevoiași vor primi câte 600 de lei pentru sărbătorile de Paști, fără a spune dacă acești bani vor fi sau nu iarăși luați din banii statului. Totodată, democrații promit să asfalteze 10 mii de kilometri de drum, doar în cazul în care vor rămâne la guvernare. O altă promisiune pe lista PDM-ului este că: în următorii patru ani, salariul mediu în țară se va apropia de 13 mii de lei. Democrații susțin că doar ei sunt cei care pot asigura ordine și dezvoltare în Moldova, iar în cazul în care opoziția va ajunge la putere, în țară se va instala „haosul și instabilitatea”.

Nu ezită să facă promisiuni electorale și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) al cărui slogan este „Vine timpul nostru”. Aceștia spun că vor apăra valorile tradiționale, referindu-se la familia tradițională și creștinismul ortodox. De asemenea, socialiștii spun că vor iniția reducerea tarifului pentru căldură, nu vor permite majorarea tarifului la gaz, vor anula hotărârea care permite sărbătorirea Zilei Europei pe 9 mai și vor adopta un nou cod al educației, lăudându-l pe cel din perioada sovietică.

Partidul Comuniștilor din Moldova (PCRM) vine în fața alegătorilor cu sloganul „Comuniștii la putere – ordine în țară”. Cu toate acestea, comuniștii sunt mai modești la capitolul împărțirea promisiunilor. Ei promit să facă ordine în țară, să majoreze pensiile și salariile.

Partidul Șor se întrece cu PDM la capitolul împărțirea promisiunilor, pentru a câștiga simpatia și votul cetățenilor. Sloganul partidului este „Schimbare pentru Moldova” și promite că în toată țara va fi ca în Orhei. Totodată, Partidul Șor spune că va fi lansată o cursă aeriană directă Moldova-America de Nord. De asemenea, reprezentanții partidului promit educație gratuită, pensie decentă pentru limita de vârstă și incapacitate de muncă, sporirea beneficiilor pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile, majorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului, precum și o economie stabilă și dezvoltată.

Sloganul Partidului Liberal (PL) este „Libertate, aderare, integritate și unitate”. Liberalii vor să aducă în noul Parlament „cât mai mulți unioniști”, pentru a grăbi unirea cu România, care ar duce la salarii și pensii de la 500 euro în sus, prețuri mai mici, servicii medicale și sociale de calitate. Ei dau asigurări că tinerii vor avea acces la studii de calitate, locuri de muncă bine plătite, o viață decentă, în rând cu toți europenii, iar diaspora va putea reveni acasă, lângă cei apropiați, pentru reîntregirea familiilor.

Sloganul Partidului Nostru (PN) este „Nu mai avem timp să îndurăm. E timpul să acționăm”. Reprezentanții partidului promit să reducă prețurile la resursele energetice și să elaboreze „reguli de joc” clare și de durată pentru investitori. De asemenea, ei promit să aibă grijă de reforma justiției, procuraturii și a poliției. Partidul Nostru spune că vrea să optimizeze programele de studii și să reducă programul școlar pentru clasele primare. Mai mult, reprezentanții partidului vor să „lichideze” Centrul Național Anticorupție și să curățe toate structurile de stat de „interpușii grupărilor oligarhice din instituțiile de stat” etc.

Sloganul Blocului electoral ACUM este „Învingem Acum”. Acesta promite să elimine din justiție persoanele corupte, să lichideze structurile oligarhice și să recupereze miliardele furate prin confiscarea averilor ilicite. Totodată, reprezentanții blocului susțin că salariul mediu va crește până la 11 mii de lei, iar veniturile tuturor pensionarilor vor fi peste nivelul minim de existență. Ei mai promit să sporească finanțările pentru educație și să sporească accesul oamenilor la serviciile de sănătate calitative.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

Aici puteți găsi portretele tuturor candidaților înscriși pe circumscripțiile uninominale.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.