Pământul, mai verde decât 20 ani în urmă

Oamenii de știință bat alarma la nivel global, companiile industriale cresc nivelul de poluare. Pe de altă parte, sateliții NASA au descoperit că India și China, două dintre cele mai populate țări, au devenit mai scăldate de vegetație decât 20 ani în urmă, grație în mare parte agriculturii și programelor de plantare a arborilor.

Jurnalul „Natura Sustenabilă” a publicat un studiu al NASA, care a descoperit regiuni înverzite care au crescut cu 5% de la începutul mileniului, ceea ce e comparabil cu toate pădurile tropicale ale Amazoniei.

Enlarge

green
Marele Zid Chinezesc

Savanții au avut șansa să inspecteze vegetația Pământului la înălțimea de aproximativ 500m deasupra nivelului solului. Asta le-a permis să obțină imagini detaliate și  la rezoluție înaltă, informații obținute prin intermediul unui instrument cunoscut ca MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), care folosește doi sateliți.

Încă de la mijlocul anilor 1990, în China, a fost înființat un proiect ambițios care avea drept scop ameliorarea efectelor despăduririi, erodării, smogului, schimbării de climă și poluarea în creștere. Acestea au fost efectele politicilor negândite, a reformelor pentru economie de piață datorită cărora, țara a devenit „atelierul global”.

Autoritățile de la Beijing au decis să conserveze și să extindă pădurile prin lansarea unui proiect de plantare a arborilor. Astfel, ei au mobilizat cetățenii și soldații la plantat arbori în calitate de datorie civică. Asta a dus la înverzirea a 40% din teritoriului țării, pădurile plantate au micșorat erodările de teren și nivelul de bioxid de carbon.

***

În India, de asemenea, cultivarea intensă a culturilor agricole au contribuit la înverzire, constituind aproximativ 82% din vegetație. În 2017, India a atins recordul, când voluntarii au plantat 66 de milioane de arbori, timp de 12 ore. China și India au crescut nivelul de producere a alimentelor pentru a asigura populația urbană cu hrană.

Reîmpădurirea ajută la reglarea circuitului global al carbonului și la absorbția emisiilor de carbon din urma activităților umane. În ciuda acestor eforturi admirabile de a trece la energiile ecologice, China încă este dependentă de combustibilul fosil, care o face una dintre cele mai mari generatoare cu efect de seră de pe planetă.

Savanții încă mai speră că situația o să se schimbe. „Când am observat pentru prima dată efectul de înverzire, ne-am gândit că e din cauza încălzirii climei, din cauza umezelii și a efectului fertil al carbonului în atmosferă. Acum, cu ajutorul datelor oferite de MODIS, vedem că și omenirea a contribuit la asta. Oamenii au conștientizat problema și tind să o repare. În anii 1970 și 1980, în India și China, pădurile nu erau în focusul atenției. Acum vedem rezultatul eforturilor care au început în anii 1990. Asta o vedem prin satelit”, susține Rama Nemani, unul din autorii studiului, cercetător la Centrul de Cercetare Ames al NASA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.