Vrei să devii obsevator la alegerile parlamentare? Asociația Promo-LEX a lansat o platformă online de informare

56c35ff417613c0c5dc6fbaf7f8cb8f7
Foto: Știri.md

Asociația Promo-LEX a lansat o platformă online de informare și instruire a alegătorilor care își doresc să devină observatori. Platforma a fost creată în cadrul Misiunii de Observare a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Platforma lansată este destinată la fel altor actori relevanți în domeniul electoral cu scopul de a spori nivelul de conștientizare a acestora cu privire la reglementările legale și procedurile de desfășurare a alegerilor din Republica Moldova. Prin lansarea acestei platforme cetățeniivor putea participa în procesul electoral nu doar în calitate de alegători, dar și să fie pregătiți pentru a se implica eventual în calitate de observatori civici ai proceselor electorale.

În acest sens, alegătorii interesați de domeniul observării alegerilor, în condițiile în care sunt acreditați de organele electorale, precum și jurnaliștii (aceștia dispun de aceleași drepturi ca și observatorii) pot face cunoștință cu drepturile și obligațiile observatorilor, instrucțiunea OTS pentru observarea imparțială a alegerilor precum și alte informații relevante despre desfășurarea proceselor electorale în ziua alegerilor.

Cetățenii care ar dori să se implice ulterior în calitate de observatori pot face cunoștință cu Instrucțiunea Observatorului pe Termen Scurt al Asociației Promo-LEX accesând platforma www.instruire.monitor.md, urmând instrucțiunile de utilizare a platformei. În următoarele zile pe platforma www.instruire.monitor.md vor fi disponibile variantele engleză și rusă a instrucțiunii.

Platforma www.instruire.monitor.md a fost creată  în cadrul Misiunii de Observare a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul “Democrație, Transparență și Responsabilitate”; a Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin proiectul „Consolidarea responsabilității democratice în Moldova”; a Fundației Soros-Moldova prin proiectele „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de Drepturi ale Omului în Republica Moldova” și „Monitorizarea listelor de alegători și a litigiilor electorale în alegerile parlamentare din 2018”; a Consiliului Europei prin proiectul “Suport pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 2018”.

Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în cadrul Ghidului Observatorului pe Termen Scurt și a platformei  www.instruire.monitor.md aparține Asociației Promo-LEX și nu reflectă neapărat poziția donatorilor.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente