100 de tineri ambasadori sărbătoresc realizările Parteneriatului Estic din ultimul deceniu

100 de tineri ambasadori europeni din Uniunea Europeană și cele șase țări partenere din Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a sărbători realizările Parteneriatului Estic (PaE) din ultimul deceniu.

Tinerii Ambasadori Europeni este o inițiativă unică, ce oferă o platformă pentru a asculta și discuta idei care au un impact direct asupra vieții tinerilor din întreaga regiune,” a spus Lawrence Meredith, Director al Vecinătății din Est, Comisia Europeană.

Parteneriatul de 10 ani a avut ca rezultat participarea a peste 30 de mii de tineri în activități de voluntariat, schimburi și proiecte de mobilitate a tinerilor Erasmus+, și peste 6000 de tineri care beneficiază de oportunități oferite de EU4Youth începând cu 2018. Tineri elevi inteligenți din regiunea PaE au acum posibilitatea de a frecventa prima Școală Europeană de după hotarele UE, care și-a deschis oficial ușile la Tbilisi în septembrie 2018.

Grupul de Tineri Ambasadori Europeni, alături de un număr de personalități influente din media socială din cele șase țări, se întâlnesc cu funcționari ai UE pentru a discuta realizările Parteneriatului și obiectivele viitoare ale acestuia. Ei vor participa, de asemenea, la un flash mob mare, joi, 14 februarie, în inima cartierului UE din Bruxelles, care va include dansuri și costume naționale.

„Pot spune cu îndrăzneală că Parteneriatul Estic mi-a schimbat complet viața (nu doar viața mea, ci și cea a fiecărui georgian). Această inițiativă este cel mai bun proiect care a existat vreodată, pentru că îmi oferă mie și țării mele multe oportunități. Acum am o viață mai bună decât 10 ani în urmă. Suntem mai puternici împreună!”, spune Geno Kutashvili, Tânăr Ambasador European din Georgia.

Aproape cinci sute de tineri din UE și vecinătatea estică a acesteia acționează în prezent ca „Tineri Ambasadori Europeni” (YEA).  Acești Ambasadori organizează regulat evenimente comunitare locale în țările lor și participă la foruri internaționale pentru a răspândi cuvântul despre inițiativă.

Evenimentul este organizat de proiectul Vecinii UE de la Est în colaborare cu instituțiile UE. O serie de alte evenimente sunt planificate pe tot parcursul anului pentru a sărbători Aniversarea Parteneriatului Estic.  

Lansat în 2009 ca o inițiativă comună de politici, Parteneriatul Estic are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, Statele sale Membre și cei șase vecini ai săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În ultimii zece ani, eforturi colective au adus beneficii considerabile cetățenilor acestor țări, inclusiv mai mult comerț, mobilitate, creșterea dezvoltării economice și o calitate mai bună a vieții.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.