Responsabilii de la Moscova se spală pe mâini: De ce delegația MAEIE nu s-a întâlnit cu piloții moldoveni, care au fost ținuți în captivitate în Afganistan

Presa de la Moscova explică de ce delegația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a fost permisă la piloții moldoveni, care au fost ținuți în captivitate mai mult de trei ani și jumătate în Afganistan.

Foto: captură video

Potrivit membrului Consiliului General și de Coordonare a Afacerilor Federației Ruse, Igor Ceaika , piloții au refuzat benevol o întrevedere cu delegația MAEIE. Atunci când MAEIE i-a contactat pe piloții moldoveni, aceștia i-ar fi rugat să nu-i deranjeze, pentru că vor să-și revină și să-și vadă în primul rând rudele”, a declarat Ceaika, citat de kommersan.ru.

Potrivit lui Igor Ceaika, piloții au sosit la Moscova pe 8 februarie și se află acum în reabilitare într-una din clinici.

UNIMEDIA amintește că ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești, care se află la Moscova din 11 februarie 2019, la cetățenii Lionel Buruiană și Mihai Crihan, eliberați recent din prizonierat și transportaţi în capitala Federației Ruse.

MAEIE și-a exprimă consternarea că în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, stabilite în Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, precum și Convenția consulară moldo-rusă, autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.

Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice.

Cei doi piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015, care recent au fost eliberați, la începutul săptămânii viitoare ar putea ajunge acasă, după mai bine de trei ani.

În cadrul unui interviu pentru Accent TV șeful statului a anunțat că în perioada 15-17 februarie va participa la Conferinţa de securitate de la München, iar la întoarcere va trece pe la Moscova pentru a-i aduce pe piloții moldoveni acasă.

„Plănuiesc la întoarcerea de la München să trec prin Moscova, unde îi voi aduce pe piloții moldoveni acasă. Vom reveni împreună”, a declarat Igor Dodon.

UNIMEDIA amintește că cei doi piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015 au fost eliberați. Despre aceasta a anunțat șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui briefing susținut astăzi, 11 februarie.

Ulterior, Andrian Candu a venit cu o reacție. În acest sens, președintele parlamentului a ținut să critice situația dată, menționând că șeful statului a profitat de aceasta, în scop electoral.

Iar în replică Igor Dodon a răspuns acuzațiilor lui Andrian Candu.


Pub