07:34:52 19.04.2024
Stiri

CReDO monitorizează campania electorală cu ajutorul tehnologiilor științifice avansate: „Noi am vrea să aducem o valoare adăugată înțelegerii procesului electoral”

Partide/Comunicate 15.02.2019 17:40 Vizualizări976 Autor: Ziarul National
CReDO monitorizează campania electorală cu ajutorul tehnologiilor științifice avansate: „Noi am vrea să aducem o valoare adăugată înțelegerii procesului electoral”


Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare asupra caracterului liber și corect al campaniei electorale. „Această cercetare este un efort restrâns, cu contribuția noastră, pentru a ridica standardele de monitorizare și de a contribui la o înțelegere mai bună a calității procesului electoral și a campaniei electorale”, a notat Sergiu Ostaf.

Cercetarea conține câteva componente: comportamentul alegătorului, utilizarea resurselor administrative, comportamentul mass-media, finanțele publice. „Noi am vrea să aducem o valoare adăugată înțelegerii procesului electoral”, a menționat Sergiu Ostaf. CReDO va propune o viziune comparativă la ce se întâmplă în Republica Moldova și în alte două țări, România și Ucraina, în aceeași situație.

Corelațiile statistice se vor aplica pentru circumscripție, regiune, țară, folosind datele comparate din alegerile parlamentare precedente. Mai exact, este vorba despre distribuția procentului de vot pe secții de votare, analiza, calculul corelației dintre participare și vot, folosind regresia. De asemenea, este vorba și despre estimarea influenței anomaliilor asupra votului, precum și analiza comparată a votului pe liste, candidați, inter-jurisdicțională cu alte țări.

Directorul CReDO a declarat că această metodă va oferi o privire de ansamblu asupra impactului devierilor și anomaliilor și o privire comparată – retrospectivă și perspectivă. De asemenea, o privire comparată dintre mai multe țări, dar și localizarea analitică a zonelor de risc care necesită investigații suplimentare specifice.

Autorii monitorizării vor analiza și impactul reformei finanțelor electorale asupra transparenței, reducerii cheltuielilor nedeclarate. Va fi analizată și evoluția structurii donatorilor și valorii contribuției, inclusiv în comparație cu alte țări.

CReDO va prezenta un raport preliminar până la anunțarea rezultatelor alegerilor, iar după va prezenta un raport general, care va conține concluzii și recomandări pentru Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului, Curtea Constituțională și alte instituții publice vizate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md