‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTinerii fermieri din Germania nu mai sunt atrași să investească în agricultură. Iată motivul

Tinerii fermieri din Germania nu mai sunt atrași să investească în agricultură. Iată motivul

‹ adv ›
‹ adv ›

Lipsa unei infrastructuri dezvoltate în zonele rurale din Germania, precum și sprijinul redus de care beneficiază fermele mici îi descurajează pe tineri să investească în agricultură, forțându-i să se mute la oraș, scrie EURACTIV.

În anumite regiuni, precum Schleswig Holstein, oferta de locuri de muncă este foarte limitată, spune Kathrin Muus, președintele asociației tinerilor fermieri BDL, într-un interviu acordat EURACTIV Germania.

„Deseori, oamenii nu au alternativă și trebuie să plece. Și este dificil să pornești o afacere dacă nu există infrastructură, cum ar fi accesul la internet în bandă largă, centre de zi sau școli”, adaugă ea.

Micile afaceri agricole din Germania au dificultăți și acest lucru afectează sustenabilitatea întregului sector. Criticii susțin că schimbările structurale din zonele rurale sunt o problemă majoră pe care Politica Agricolă Comună adeseori o ignoră.

Fenomenul numit Höfesterben (dispariția fermelor) este frecvent amintit în media germană și a atras și atenția celor care se ocupă de politicile naționale. Spre exemplu, atlasul agricol publicat în ianuarie de Fundația Heinrich Böll a fost un semnal de alarmă. Acest document cere regândirea în totalitate a sistemului agricol european, deoarece acesta – potrivit fundației – oferă mai multe beneficii fermelor de mari dimensiuni.

Höfesterben nu este singurul motiv pentru care zonele rurale se depopulează, dar agricultura are un rol important în acest mediu, susținând atât activitatea economică, precum și viața socială și culturală de la sate.

„Când vine vorba de pierderea locurilor de muncă, lumea se gândește în general la industrie sau servicii… Uneori, ai impresia că reducerea locurilor de muncă din agricultură nu este la fel de importantă”, spune Hubert Weiger, președintele Asociației pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU), într-o discuție cu EURACTIV Germania.

Sunt multe motive pentru care proprietarii de mici exploatații agricole aleg să-și închidă afacerile – de multe ori e vorba de schimbarea generațiilor, pentru că din ce în ce mai puțini tineri sunt pregătiți sau doresc să preia afacerea familiei în domeniul agricol.

‹ adv ›

Președintele asociației tinerilor agricultori consideră că mulți tineri nu intenționează să lucreze în agricultură din cauza incertitudinilor din acest domeniu.

„Parametrii se schimbă constant, programul de lucru este lung, nu există un venit fix”, spune Muus. Înființarea unei noi ferme este o întreprindere scumpă și deseori lipsește un sprijin de pornire. Mai mult, prețurile terenurilor sunt în creștere peste tot în UE.

Dar, mai important, competiția în ceea ce privește prețurile este atât de intensă, încât agricultura nu mai este o afacere profitabilă pentru mulți fermieri.

Ministerul german al agriculturii a comunicat în septembrie 2018, ca răspuns la o interpelare a Verzilor, că aproximativ 42% din toate afacerile din agricultură existente în 1999 s-au închis, iar numărul angajaților din sector s-a redus cu o treime în această perioadă.

‹ adv ›

Cauza: fermele mari în termen de suprafață deținută primesc cea mai mare parte a sprijinului prin PAC. În 2013, peste jumătate din terenul agricol din UE era utilizat de doar 3,1% din totalul fermelor.

Pentru a combate această tendință, analiștii spun că pilonul II al PAC – al dezvoltării rurale – ar trebui să susțină dezvoltarea comunităților din zona rurală și să ajute la creșterea competitivității fermelor, nu doar să finanțeze proiecte de protecția mediului.

În teorie, fermierii pot obține fonduri pentru training, renovări sau sprijin pentru investiții din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), dar autoritățile naționale au libertatea de a-și stabili propriile priorități. Și chiar dacă ultima reformă a PAC din 2013 a inclus fonduri adiționale special pentru micile ferme, multe guverne aleg să nu plătească aceste finanțări, susține Fundația Heinrich Böll.

Germania, spre exemplu, ar putea direcționa până la 30% din plățile directe către fermierii mici, dar, potrivit atlasului agricol al fundației, doar 7% este alocat în această direcție. Din cele 1,35 miliarde de euro primite de Germania din FEADR, doar 16% ssunt alocate pentru dezvoltare rurală, potrivit ministerului german al agriculturii.

Și, deși sprijinul pentru tineri fermieri și un model operațional sustenabil ar trebui mărit, Comisia Europeană a propus, pentru viitorul buget al UE, o reducere a fondurilor alocate pilonului II.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii