Maia Sandu, despre decizia Facebook-ului de a bloca mai multe conturi: „Există dovezi clare pentru care CEC-ul trebuie să excludă PD-ul din cursa electorală”

După ce Facebook a anunțat oficial că a șters 168 de profiluri și 28 de pagini Facebook, dar și 8 conturi de Instagram, care ar fi „coordonat comportament neautentic ce vizau persoane din Moldova”, co-fondatoarea blocului ACUM, Maia Sandu, a venit cu o reacție, menționând că CEC ar trebui să excludă Partidul Democrat din cursa electorală.

Foto: UNIMEDIA

„Partidul Democrat trebuie exclus din cursa electorală pentru folosirea banilor nedeclarați!

Există dovezi clare pentru care CEC-ul trebuie sa inițieze procedura de anulare a înregistrării PD-ului în calitatea sa de concurent electoral în aceste alegeri, or Facebook a declarat oficial că pentru activitatea trollilor și paginilor false care denigrau opoziția și ridicau în slăvi guvernarea, adică pagini create de PD pentru a promova PD-ul prin propagandă și fake news, au fost cheltuiți circa 20 000 de dolari, bani nedeclarați la CEC. Mai grav este că Facebook a depistat că activitatea unora dintre aceste pagini era legată de angajați din cadrul Guvernului”, a scris Sandu pe pagina sa de Facebook.

De menționat că Facebook scrie că au fost cheltuiți circa 20 de mii dolari (achitați în dolari, euro și lei românești) pentru publicitate pe Facebook și Instagram și mai adaugă faptul că „o parte din această activitate era legată de angajați din cadrul Guvernului Moldovei”.

„Adminstratorii paginilor și a profilurilor postau, de regulă, despre știri și probleme politice locale, cum ar fi educația în limba rusă sau limba engleză și reunificarea cu România. De asemenea, postau fotografii manipulatorii, narațiuni divizate și satiră și au clonat o pagină care se ocupa de stoparea știrilor false”.

Contactați de UNIMEDIA, reprezentanți ai Guvernului nu au răspuns deocamdată. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat de la guvernare, Vitalie Gamurari, a declarat că nu cunoaște detalii, însă dacă informația este veridică și este vizat partidul direct, atunci acesta va ieși cu o reacție oficială.

Compania a publicat și o serie de capturi ale paginilor șterse.


Pub