05:59:15 18.04.2024
Stiri

Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani. Discursuri la bustul poetului: „El a cântat ca nimeni altul frumusețea limbii române și idealurile noastre românești”

Social 14.02.2019 12:37 Vizualizări1855 Autor: Ziarul National
Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 84 de ani. Discursuri la bustul poetului: „El a cântat ca nimeni altul frumusețea limbii române și idealurile noastre românești”


Poetul Grigore este omagiat astăzi la Chișinău, în ziua în care ar fi împlinit 84 de ani.

Dis-de-dimineață, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” s-au strâns admiratori ai operei sale, au depus flori, au recitat poezii și au ținut discursuri.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a declarat la evenimentul moderat de academicianul Mihai Cimpoi, la care a participat și soția poetului, Raisa, că sinceritatea și simplitatea scriiturii l-au făcut pe Grigore Vieru să fie atât de iubit.

„E o mare bucurie că am fost contemporani cu el. Grigore Vieru este un model pentru noi, în primul rând un model moral, un model de scriitor implicat totalmente în viața cetății. El a cântat ca nimeni altul frumusețea limbii române, idealurile noastre românești, idealul Unirii, reîntregirii cu Patria-Mamă”, a spus Arcadie Suceveanu.

Iar academicianul Nicolae Dabija ne-a îndemnat să vorbim „la viitor” despre Grigore Vieru, chiar dacă recent s-au împlinit zece ani de la trecerea în neființă a poetului.

„Poezia lui nu se învechește, este mereu actuală. Grigore Vieru face parte din actualitate, din noi”, a declarat Nicolae Dabija.

Menționăm că, tot astăzi, Grigore Vieru va fi omagiat și la Biblioteca Națională în cadrul unui eveniment care va începe la ora 14.00, iar la Teatrul Licurici va fi lansată cartea „Anotimpuri și culori”, cu cântece pentru copii de Grigore Vieru, în prelucrare muzicală de Eugen Mamot.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, iar visul său de-o viață a fost Unirea: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”; „Vreau să văd Unirea şi să mor”.

Poetul a fost unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia și ne-a lăsat moștenire poezii care completează fondul de aur al literaturii românești.

Casa în care a copilărit poetul din satul Pererâta a fost transformată în muzeu, iar mai multe licee din R. Moldova îi poartă numele.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md