03:58:41 24.04.2024
Stiri

Blocul „ACUM” solicită repetat CEC să le permită cetățenilor din diasporă să poată vota în baza pașapoartelor expirate. Alina Russu: „Nu ne îndemnați să mergem la încălcarea legii”

Partide/Comunicate 14.02.2019 16:19 Vizualizări1211 Autor: Ziarul National
Blocul „ACUM” solicită repetat CEC să le permită cetățenilor din diasporă să poată vota în baza pașapoartelor expirate. Alina Russu: „Nu ne îndemnați să mergem la încălcarea legii”


Blocul electoral „ACUM” a expediat astăzi o scrisoare Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care îi solicită repetat să permită votul în baza pașapoartelor expirate la alegerile din 24 februarie curent.

În scrisoare se arată că îngrădirea dreptului de vot sub pretextul că pașapoartele conaționalilor noștri ar fi expirat contravine Constituției Republicii Moldova, Codului electoral, dar și practicii constante a Comisiei Electorale Centrale din ultimele 3 scrutine și jurisprudenței Curții Supreme de Justiție din 2014.

Blocul „ACUM” susține că în prezent ar fi de la 500 până la 700 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare care au pașapoarte expirate și care nu vor putea participa la scrutinul din 24 februarie.



Aceeași scrisoare a fost expediată tuturor misiunilor de observatori acreditate pentru alegerile din 24 februarie, dar și ambasadele străine acreditate la Chișinău.

Președinta CEC, Alina Russu, a îndemnat concurenții electorali să nu îndemne autoritatea electorală centrală „să încalce legea”.

„Codul Electoral stabilește exhaustiv care sunt documentele în baza cărora cetățenii R. Moldova își pot realiza dreptul la vot atât în R. Moldova, cât și peste hotare. Aceasta nu este o decizie pe care trebuie s-o ia CEC. Astăzi se împlinesc 30 de zile de când Curtea Supremă de Justiție s-a expus asupra acestui subiect”, a comentat Alina Russu.

Anterior, un raport al OSCE arăta că practica votului în baza pașapoartelor expirate „trebuie revăzută în scopul evitării unor posibile abuzuri şi limitării folosirii listelor electorale suplimentare”.

„La fel ca şi în alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Folosirea multor tipuri diferite de acte – valabile sau expirate – pentru identificarea alegătorilor a fost percepută ca problematică”, se menționa în raportul OSCE, întocmit după alegerile din 2010.

OSCE recomanda autorităţilor de la Chişinău să depună eforturi „pentru asigurarea faptului că toţi cetăţenii sunt în posesia unor acte de identitate valabile”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md