/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Expert în drept constituțional, despre refuzul lui Dodon de a semna decretul de rechemare a ambasadorului Neguță

missing
14 februarie 2019, ora 18:31

Astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe a confirmat pentru TV8 că a expediat Guvernului un demers de rechemare din funcție a lui Andrei Neguță, ambasador pentru a doua oară în Rusia. Totuși, acesta a refuzat să divulge motivul pentru care el riscă să-și piardă atribuțiile. Ieri, unele instituții de presă au scris, citând surse din cadrul Ministerului de Externe, că ar avea legătură cu deschiderea în urmă cu două săptămâni a unei reprezentanțe a regiunii transnistrene la Moscova. Neguță nu ar fi promovat cu suficientă fermitate poziția Republicii Moldova, care s-a arătat împotrivă. Același motiv de rechemare a fost invocat și de vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, care a salutat decizia.

Nu am decât să o salut, pentru că consider că cei care nu-și fac treaba pentru țară, nu pot să continue să se afle în acele poziții. Și asta se referă nu doar la domnul Neguță”, Vladimir Cebotari, vicepreședinte PDM.

În schimb, Igor Dodon a criticat decizia de rechemare a ambasadorului, numind-o irațională și inexplicabilă. Andrei Neguță s-a întâlnit astăzi personal cu șeful statului la Președinție, prilej cu care Dodon a anunțat că nu va semna decretul de rechemare care va veni din partea Guvernului. În acest caz, nici experții în drept constituțional nu știu ce s-ar întâmpla. Se pare că ar fi un caz fără precedent. Cert este, însă, că președintele nu poate fi suspendat de această dată, iar imaginea Republicii Moldova pe plan internațional ar avea de suferit.

„Oficial, ambasadorul ar rămâne în funcție, credibilitatea lui va fi egală cu zero. Noi atunci vom fi primul caz în istorie. Eu nu cunosc nici un precedent de rechemare în lume. Ca regulă, dacă Guvernul propune rechemarea, președintele îl recheamă. Atât”, Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional.

Andrei Neguță a fost numit prima dată ambasador la Moscova în 2009, iar trei ani mai târziu a fost rechemat după ce a declarat că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol țara noastră și întreaga regiune. Igor Dodon și Andrei Neguță au fost colegi de partid și de Parlament, din 2014 când Neguță a intrat în Legislativ pe listele socialiștilor, ca apoi în 2017 să fie renumit ambasador la Moscova. Rechemarea lui Neguță vine la câteva zile de la conflictul diplomatic dintre țara noastră și Rusia, după ce delegației de la Chișinău aflată la Moscova i s-a refuzat accesul la piloții moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan. În legătură cu acest caz, ambasadorul rus a primit o notă de protest.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram