/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ La Ungheni, despre alegeri. Puțini candidați de pe circumscripție sunt cunoscuți alegătorilor

missing
14 februarie 2019, ora 19:07

La Ungheni, oamenii spun că-și doresc o schimbare după alegeri, dar, în același timp, nu prea-și cunosc candidații de pe circumscripție. Dacă pe unii îi bagă în ceață noul sistem de vot, alți alegători spun că au deja un favorit, scăpând astfel de-o grijă.

Aista îi de la comuniști, asta-i Huzun mătincă și pe ceilalți nu-i cunosc.”

Am auzit că este unu Țâcu de la Ungheni, care-i el, cine-i el, idee n-am, cum arată.

Pe nimeni nu cunosc. Până la votare încă este oleacă. Vom vedea până la alegeri, când ne vor da buletinele de vot, atunci vom vedea pentru cine vom vota.

Așa răspunsuri am primit de la câțiva oameni din satul Valea Mare din raionul Ungheni, când i-am întrebat despre candidații de pe circumscripția lor. Cea mai mare confuzie, se pare că, a creat-o noul sistem de vot. Dacă unii știu câte ceva despre ei…

As fie din partea partidului și as fie și individual, candidaturile lor. Sunt la curent cu chestiile acestea, cu circumscripții. Tare mulți nu înțeleg cuvânt acesta, ce înseamnă.

Alții, sunt complet confuzi când vine vorba de sistemul de vot mixt, așa cum ne-a mărturisit și acest bărbat.

Votul nominal, chestii, treburi, nu pot să vă spun nimic. – Dar ce ați înțeles? – N-o fost clar aici, o fost amestecat. N-o mai înțeles lumea nică, ce vor, ce doresc, ce as fie, cum as fie, idee n-am.

Bărbatul mai spune că nu prea duce grija alegerilor când îl paște grija zilei de mâine.

– Poate nici n-as să fim acasă pe timpurile celea. – Dar unde veți fiți? – Plecăm. – Unde? – Da’ unde se duc toți cetățenii din Republica Moldova? După bani. Da, pur și simplu, nu avem ce face. Suntem nevoiți, că bani nu avem, ceea nu avem și trebuie să ne ducem.

Sperăm de la conducerea care va fi să se mai gândească nu numai la buzunarul lor și la ei, dar și la țărani și la lumea asta care muncește de la țară, că atât sunt de chinuiți și de obosiți că, sărmanii, nici nu mai îndrăznesc să mai ceară, că știu că nu mai au nădejde în ei.

Ceva mai departe de satul Valea Mare, nici orășenii din Ungheni nu-și cunosc prea bine candidații de pe circumscripție.

– Ia uitați-vă, recunoaște-ți pe cineva de aici? – Nici pe unul. – Cum așa? – Iaca așa, nu-i cunosc nici pe unul. – Nici la față? – Nu.

Parcă aș cunoaște pe omu ista, dar am uitat deja cine este el. – Dar dacă nu-i știți, cum veți vota? – As votăm și noi, as votăm o lege care trebuie să fie pentru lume.

Pe domnul Mitriuc îl cunosc bine și pe domnul așa vizual, dar…

Noi pe cine as alegem deja îi cunoaștem. – Dar restul, nu vă interesează? – Nu.

Într-o alegere, promit marea și sarea. Dar pe urmă, ei arată ce pot și ce fac.

Circumscripția nr.16 cuprinde circa jumătate din localitățile din vestul raionului Ungheni. Aici concurează democrata Ludmila Guzun, reprezentanta partidului Șor- Antonina Baraniuc, socialistul Ghenadi Mitriuc, comunistul Haralampie Chirilov, Octavian Țâcu din partea blocului „ACUM” și liberalul Alexandru Brînză.

Reporter: Felicia Crețu

Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram