Președinția: „În loc să exprimăm recunoștință Rusiei pentru ajutorul oferit în eliberarea cetățenilor Republicii Moldova, guvernul moldovenesc din nou vine cu acuzații”

Reprezentanții Președinției se declară „pofund dezamăgiți” de reacția Guvernului în cazul piloților moldoveni eliberați din Afganistan.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

„Cu profundă dezamăgire am luat cunoștință de reacția Guvernului Republicii Moldova, expusă în presă, cu privire la situația legată de eliberarea cetățenilor noștri din prizonieratul din Afganistan. În loc să exprimăm recunoștință Rusiei pentru ajutorul oferit în eliberarea cetățenilor Republicii Moldova, guvernul moldovenesc din nou vine cu acuzații neîntemeiate antirusești. Cu acest lucru ei se ocupă în ultimii ani și chiar dacă conștientizează că pierd guvernarea, continuă să promoveze o politica externă care contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova. Noi condamnăm categoric un astfel de comportament și-l considerăm drept iresponsabil”, transmite Președinția.

Astăzi, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești la cei doi piloți moldoveni.

Președinția / Sursa:Facebook

Amintim că delegația Ministerului Afacerilor Externe, aflată la Moscova, a anunțat că nu a obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul, nici informația privind locul unde sunt plasați moldovenii eliberați din prizonierat.

Între timp, cei doi piloți au oferit un interviu pentru postul rus de televiziune NTV și i-au mulțumit lui Dodon și Federației Ruse pentru ajutor.

Igor Dodon a fost cel care a anunțat că cei doi piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015, au fost eliberați și au ajuns la Moscova.

Ulterior, după ce Andrian Candu, dar și Renato Usatîi au spus că Dodon ar fi tergiversat procesul de eliberare a ostaticilor și ar fi folosit evenimentul în scop electoral, Procuratura Generală a anunțat că va investiga anumite „declaraţii expuse în spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor”.

Reprezentanții Președinției s-au arătat „surprinși de abordarea absolut nejustificată și politizată a organelor de anchetă, care au anunțat că vor investiga implicarea în salvarea celor doi piloți moldoveni”.

La data de 24 noiembrie 2015, un elicopter care aparține unei companii din Moldova a fost capturat de către militanții talibani, în Afganistan.


Pub